Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Запрошуємо жителів Катеринополя взяти участь у ІІ етапі консультацій з громадськістю

Дата: 25.12.2023 12:25
Кількість переглядів: 894

Фото без описуШановні жителі смт Катеринопіль!

Як ви вже знаєте, Українським інститутом національної пам’яті  смт  Катеринопіль включено до Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку.  Науковці Інституту зазначають: “Після Другого поділу Речі Посполитої 1793 року Калниболото у складі правобережних українських територій відійшло до Російської імперії та 1795 року перейменовано на Катеринопіль, на честь російської імператриці Катерини ІІ”.

Проведений збір інформації щодо пошуків документальних історичних джерел, котрі б спростовували або підтверджували відомості про те, що  перейменування населеного пункту Катеринопіль здійснено на честь російської імператриці Катерини ІІ показав, що у доступних історичних джерелах відсутній окремий нормативно-правовий акт, у якому було б зазначене походження назви   смт Катеринопіль.

Єкатеринополь, бувше містечко Калниболото, зазначено у збірці законодавчих актів російської імперії  "Повне зібрання законів російської імперії: з 1649 по 12 грудня 1825р." [Зібрання 1-е]. Т.23.  В ньому зазначено містечко Єкатеринополь вже з новою назвою: "…Наместничество разделить на 12 уездов–[города]: №10-й Екатеринополь, бывшее местечко Калниболото." Слова "на честь російської імператриці Катерини ІІ" в тексті документу відсутні.

На сьогодні невідомо остаточного джерела, в якому б вказувались точні дані щодо походження назви смт Катеринопіль. Жодних офіційних письмових документів про перейменування смт Катеринопіль на честь когось не знайдено.

На  сесії Катеринопільської селищної ради 22.11.2023 було прийнято звернення депутатів селищної ради до Українського інституту національної пам’яті  з проханням переглянути всі наявні матеріали щодо назви населеного пункту Катеринопіль.  У разі відсутності достатніх достовірних доказів та підстав для перейменування смт Катеринопіль, депутати просили виключити його з Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку.

Станом на 25.12.2023 Катеринопіль із вказаного Переліку не виключений, остаточний фаховий висновок Експертної комісії Українського інституту національної памʼяті в селищну раду до цього часу не надійшов. Разом з тим, консультації з громадськістю мають бути завершені до 08.01.2024 та їх результати направлені до Верховної Ради України.

З  12  до 18 грудня 2023 року пройшов І етап консультацій з громадськістю - збір пропозицій щодо перейменування смт Катеринопіль. Результати цього етапу показали, що більшість пропозицій надійшла від громадян про “збереження існуючої назви смт Катеринопільˮ (із 163 учасників, які взяли участь у І етапі,  129 осіб або 79 відсотків учасників висловилися за збереження існуючої назви, 34 особи або 21 відсоток учасників запропонували варіанти нової назви селища).

Робоча група з організації проведення консультацій з громадськістю опрацювала подані пропозиції за критеріями логічності та обґрунтованості, на відповідність стандартам державної мови та вимогам  Закону України "Про географічні назви". Назва, яка присвоюється географічному об'єкту, повинна відображати найбільш характерні ознаки цього об'єкта, враховувати географічні, історичні, природні та інші умови місцевості, де він розташований, вписуватися в існуючу систему назв цієї території і складатися з мінімальної кількості слів.

З урахуванням цього, на засіданні сформовано перелік варіантів пропозицій щодо перейменування смт Катеринополя, які виносяться на ІІ етап консультацій з громадськістю (зустрічі з громадськістю, зборів трудових колективів, опитування громадської думки, електронні консультації) (з повним текстом інформаційного повідомлення можна ознайомитись тут: https://ksr.gov.ua/news/1703462875/ ).

Під час проведення заходів ІІ етапу громадяни матимуть можливість обрати один із запропонованих варіантів:

1.Європейське

2.Калинопіль

3.Калниболота

4.Калниболотське

5.Квітодар

6.Клинівець

7.Містечко

8.Тікич

9.Тікичанське

10.Урожайне

11.Щасливе

12.Зберегти існуючу назву Катеринопіль, не повʼязуючи її з імʼям російської імператриці Катерини ІІ.

Обґрунтування поданих громадянами пропозицій можна переглянути за посиланням: https://rada.info/upload/users_files/34393423/5fbc9eacd547d3b691cca914d5ac5e66.docx .

 Строки проведення консультацій з громадськістю: з 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024року.

Учасники консультацій: громадяни України, які досягли 18 років та місце проживання яких зареєстровано/задекларовано на території смт Катеринопіль.

Зустріч із громадськістю смт Катеринопіль відбудеться  05 січня  2024 року о 14:00 за адресою: смт Катеринопіль, вул.Соборна,12 (ІІІ поверх, зал засідань селищної ради).

Збори трудових колективів підприємств, установ, організацій, закладів пропонується провести з 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року (за окремим графіком).

Вивчення громадської думки (опитування) буде проводитись робочою групою під час проведення зустрічей та зборів, а також у громадських місцях смт Катеринопіль з 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року у робочі дні з 8.00 до 17.00:

  •  приміщення публічної бібліотеки (смт Катеринопіль, вул.Соборна, 46);
  •  Центр надання адміністративних послуг (смт Катеринопіль, вул.Семена Гризла,12);
  •  приміщення будинку культури (смт Катеринопіль, вул.Дружби,9).

При собі мати документ, що посвідчує особу.

Порядок участі громадян в консультаціях: пропозиції учасників подаються під час публічних заходів та/або шляхом заповнення Анкети опитування.

Пропозиції та зауваження учасників щодо процедури проведення консультацій подаються в письмовій формі  на електронну адресу селищної ради sr.kater.ck@ukr.net або за адресою: 20501, Черкаська обл., Звенигородський район, смт Катеринопіль, вул. Соборна, 12, каб. №202. Тел. для довідок: (04742) 2 24 39 (відповідальна особа – Олена Адаменко)

Електронні консультації проводяться в період з 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року з використанням офіційного вебсайту селищної ради за допомогою електронного сервісу “Єдина платформа місцевої електронної демократіїˮ.

Електронне голосування за подані мешканцями пропозиції здійснюватиметься за посиланням: https://consult.e-dem.ua/7122255100. Сервіс передбачає обов’язкову процедуру ідентифікації.

Кожен учасник матиме можливість обрати зручний для себе спосіб участі у консультаціях і проголосувати лише за один варіант із запропонованих пропозицій щодо перейменування смт Катеринопіль.

Результати консультацій з громадськістю будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Катеринопільської селищної ради в строк до 10 січня 2024 року.

Запрошуємо жителів смт Катеринопіль долучитись до обговорень.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора