Калинопільська селищна рада Звенигородського району Черкаської області
Офіційний вебсайт

У Катеринопільській селищній раді відбулася робоча нарада з питань життєдіяльності територіальної громади

Дата: 26.09.2024 16:17
Кількість переглядів: 3

Фото без опису24 вересня у Катеринопільській селищній раді відбулася робоча нарада за участю керівників підприємств, закладів та установ комунальної власності, виконавчих органів селищної ради та структурних підрозділів апарату.

Засідання розпочалося з урочистої «Хвилини шани», після чого учасники перейшли до розгляду питань порядку денного.

Одне із ключових питань - ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ селища Катеринопіль.

Селищний голова Володимир Коваленко нагадав, що все розпочалося із отриманого селищною радою висновку Українського інституту національної памʼяті про те, що назва смт Катеринопіль Черкаської області належить до символіки російської імперської політики та підлягає перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Катеринопільською селищною радою було організовано проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування селища Катеринопіль і їх результати своєчасно направлено до Парламенту. Найбільше учасників консультацій з громадськістю підтримали збереження існуючої назви “Катеринопільˮ, не повʼязуючи її при цьому з російською імперською політикою (85,6 відсотка учасників).

Володимир Андрійович зазначив, що неодноразово звертався від імені депутатського корпусу і до Верховної Ради України, і безпосередньо до народних депутатів з проханням почути думку населення та не перейменовувати селище. Але 19 вересня Верховна Рада таки прийняла Постанову «Про перейменування окремих населених пунктів та районів». Серед 327 перейменованих населених пунктів - КАТЕРИНОПІЛЬ, який відтепер носитиме назву КАЛИНОПІЛЬ. За постанову проголосували 281 народний депутат.

На цей час Постанова вже підписана, набуває чинності з наступного дня після її опублікування, і вносить зміни до адміністративно-територіального устрою України.

Фото без описуКеруюча справами виконавчого комітету Олена Поліщук розʼяснила порядок першочергових дій щодо підготовки документів для перейменування Катеринопільської селищної ради та її виконавчих органів, а також інших назв юридичних осіб, які є похідними від назви «Катеринопіль». Цей процес буде поступовим і залежатиме від часу внесення змін до державних реєстрів та Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Після державної реєстрації нових найменувань необхідно буде виготовити печатки і штампи, оновити електронні ключі.

Начальник відділу реєстрації та муніципальних послуг Марія Крамаренко роз'яснила ❗як саме зміни вплинуть на документи про місце проживання жителів селища❗Фото без опису

Після набрання чинності вказаною постановою Парламенту, зміни до назв населених пунктів у Реєстр територіальної громади та державні реєстри вносяться відповідальними державними органами централізовано. Після цього, юридичні особи та ФОПи, за їх бажанням та у разі необхідності, зможуть внести зміни в документи, що стосуються нової адреси.

❗Важливо, що для громадян залишається чинною можливість отримати безоплатно витяг з Реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання у Центрі надання адміністративних послуг або за допомогою мобільного додатку “ДІЯ“.

📌Отримання таких витягів є необхідним для громадян тільки безпосередньо перед наданням адміністративних послуг.

📌Заміна паспортів не є обов'язковою.

📌Штампи про реєстрацію (прописку) у паспортах наразі вже не проставляються відповідно до чинного законодавства.

📌Закордонний паспорт не містить відомостей про населений пункт місця проживання.

Державний реєстратор Валентин Палієнко акцентував увагу на зміні адрес нерухомих об'єктів та відомостей про місцезнаходження в установчих документах підприємств та організацій у зв'язку з перейменуванням селища.

Учасники наради домовились у подальшому інформувати громадян про інші питання, які будуть виникати в процесі перейменування. Адже кожен орган влади, як державної, так і місцевої, має зробити все можливе для мінімізації впливу перейменування на пересічного громадянина.

Фото без описуНа нараді також обговорили питання благоустрою громади, підтримання чистоти на її території та утримання місць загального користування. Акцентували увагу на шляхи вирішення щодо непристойної поведінки молоді під час дозвілля у вечірній час та її руйнівне відношення до громадського майна.

Крім того, було розглянуто питання своєчасного наповнення та оптимізації витрат бюджету громади 2024 року. Окремо приділили увагу організації ветеранського простору (хабу) в приміщенні місцевої бібліотеки.

Завершальним питанням було обговорення організації заходів до Дня Захисників і Захисниць України, який цього року відзначатиметься 1 жовтня.

Підсумовуючи проведену нараду, селищний голова Володимир Коваленко надав ряд доручень відповідальним посадовим особам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора