Профілактика отруєнь грибами
З настанням сприятливих погодних умов восени, любителі «тихого полювання» вирушають до лісів у пошуках грибів. Однак, ця приємна осіння традиція може нести серйозні ризики, зокрема небезпеку отруєння.
Фахівці Звенигородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області вкотре нагадують любителям «тихого полювання» про дотримання необхідних рекомендацій, щоб уникнути можливих загроз для здоров’я та життя через отруєння грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь:
- збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних доріг і залізниць;
- не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують немовлят грудьми;
- не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!