Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Нарада у Катеринопільській громаді: спільні кроки до покращення адміністративних послуг та ветеранської політики

Дата: 23.07.2024 16:53
Кількість переглядів: 90

Фото без описуУ Катеринопільській громаді відбулася робоча нарада, на якій селищний голова Володимир Коваленко разом із старостами та діловодами старостинських округів громади, а також керівниками виконавчих органів, детально обговорили ряд важливих тем.

Однією з ключових питань наради стала реалізація державної ветеранської політики в старостинських округах. Учасники обговорили ключові питання та завдання, спрямовані на підтримку ветеранів з метою забезпечення достойних умов життя для них. Володимир Коваленко наголосив на важливості підтримки родин наших захисників. "Нині перед місцевим самоврядуванням і громадою стоїть завдання стати надійною опорою для ветеранів війни, адже все більше демобілізованих військових повертаються з війни додому". У Катеринопільській територіальній громаді для військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх сімей надаються такі послуги: психологічна допомога; допомога у працевлаштуванні; організація лікування та оздоровлення; вирішення житлово-побутових умов; інформування; натуральна допомога; консультування; соціальна адаптація; догляд вдома; сприяння в оформленні документів на соціальні виплати; медична допомога та адміністративні послуги. Всі заходи громади спрямовані аби люди, які брали участь в обороні України, відчували повагу та повноцінну підтримку суспільства після свого повернення з війни. зокрема створення на базі публічної бібліотеки ветеранського інформаційного простору для підтримки ветеранів і ветеранок, учасників бойових дій в Україні, їх родин, а також родин полеглих та безвісти зниклих захисників. 

Фото без описуТакож на нараді було розглянуте актуальне питання погашення заборгованості мінімального податкового зобов'язання за 2022 рік та платежів за 2023 рік. Начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Катеринопільської селищної ради Альона Радзівіл проінформувала, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, вводиться поняття мінімального податкового зобов'язання (МПЗ). Це мінімальна величина податкового зобов'язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Мета введення МПЗ – вивести сільськогосподарські угіддя з тіньового обробітку, зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності.

У разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням такий платник зобов'язаний сплатити зазначену у відповідному податковому повідомленні-рішенні суму податку протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У разі відхилення показників, що зазначені у повідомлені, з реальними даними, платник повинен звернутись до органів ДПІ для внесення змін до бази оподаткування і уточнення суми МПЗ.

Станом на 01.07.2024 року у Катеринопільській громаді платники заборгували за 2022 рік до бюджетів всіх рівнів понад 700 000 гривень податку на доходи фізичних осіб у вигляді мінімального податкового зобов'язання, з них до бюджету громади понад 400 000 гривень.

Мінімальне податкове зобов'язання на землю (МПЗ) є обов'язковим платежем в Україні. Ці кошти можуть бути використані для фінансування інфраструктури, соціальних програм, комунальних послуг та інших потреб громади.

За порушення вимог щодо сплати МПЗ можуть бути застосовані штрафи і інші фінансові санкції відповідно до законодавства. Власник земельної ділянки може стати суб'єктом відповідальності за несплату МПЗ, що може включати стягнення заборгованості в примусовому порядку.

Учасники наради погодили плани та кроки щодо вчасного виконання фінансових зобов'язань перед бюджетом, зокрема обговорили питання щодо уточнення списків платників податків спільно з податковою службою.

На нараді також в черговий раз обговорили функції старост і відповідальних за військовий облік у старостинських округах з питань мобілізаційної роботи та військового обліку, що є важливим аспектом забезпечення національної безпеки та підтримки місцевих громад. Олена Поліщук, керуюча справами виконавчого комітету, приділила окрему увагу старостам та діловодам щодо упорядкування документації старостинських округів у контексті господарського обліку та нотаріальних дій.

Обговоривши питання роботи в реєстрі територіальної громади, начальник відділу реєстрації та муніципальних послуг селищної ради Марія Крамаренко наголосила на необхідності завершення актуалізації даних мешканців громади, що сприятиме ефективнішому наданню адміністративних послуг.

Закінчуючи нараду, Володимир Коваленко підкреслив важливість тісної співпраці між всіма рівнями влади та громадськістю для досягнення загальних цілей розвитку та покращення якості адміністративних послуг та соціальних умов для мешканців Катеринопільської громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора