A A A K K K
для людей із порушенням зору
Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

До уваги жителів та гостей Катеринопільської територіальної громади!

Дата: 10.04.2024 15:13
Кількість переглядів: 25

Фото без описуНа сьогодні в нашій громаді налічується 7 об'єктів природно-заповідного фонду, створених у різні роки. Наймолодшим з них є оголошений рішенням Черкаської обласної ради від 02.12.2022 № 15-34/VIII "Про території та об'єкти природно-заповідного фонду області" ботанічний заказник місцевого значення "Дзендзіри" площею 18,6 га, розміщений між селищем Катеринопіль та селом Шостакове Катеринопільської селищної територіальної громади, у заплаві річки Гнилий Тікич, на якій поширені угрупування рослин, що охороняються на міжнародному рівні, зокрема популяція Рябчика шахового (FritillariameleagrisL) – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України.

Рябчик шаховий має місцеву назву – дзендзіри, звідки і походить назва ботанічного заказника. Період цвітіння цієї рослини у нашій місцевості – квітень, тож вона є первоцвітом. Первоцвіти – безцінний дар прирoди, перша посмішка весни, прикраса луків, берегів і лісів.

З метою збереження природного різноманіття для нинішнього і прийдешніх поколінь, Катеринопільська селищна рада звертає увагу жителів та гостей громади на недопустимість збирання Рябчика шахового, занесеного до Червоної книги України, та наголошує, що відповідно до статті 20 Закону України "Про Червону книгу України" за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, особи притягаються до відповідальності згідно з законом. Зокрема, звертаємо увагу про притягнення до адміністративної відповідальність, передбаченої статтями 881 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та про компенсацію винними особами за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030.

Віримо, що усвідомлення кожного з нас про відповідальність за збереження нашого довкілля, зокрема і рідкісних рослин буде гарантією їх розмноження, а не зникнення. Адже зниклі види, які „творились” природою десятки тисяч років неможливо відродити.

Тож, не зривайте і не купуйте первоцвіти, які занесені до Червоної книги України. Не руйнуйте місця їх зростання і не копайте корені рослин для пересадження їх на власних земельних ділянках.

Пам’ятаймо, що кожний хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Бережімо природу навколо нас! Пишаймося своєю квітучою малою Батьківщиною!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора