Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Доводимо до відома жителів Катеринополя інформацію про зміну категорії населеного пункту.

Дата: 12.02.2024 16:05
Кількість переглядів: 110

Фото без описуНабув чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно- територіального устрою України» від 28.07.2023 № 3285-IX (далі-Закон). Прийнятим документом скасовано чинне з 1981 року радянське регулювання питань адміністративно-територіального устрою.

Стаття 1 прийнятого Закону передбачає оновлену класифікацію населених пунктів, зокрема :

-місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч;

-селище є населеним пунктом з переважно садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 5 тисяч;

-село є населеним пунктом із садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить менше 5 тисяч.

 Також Законом встановлено, що населені пункти, які до набуття цим Законом чинності відносились до категорії селищ міського типу, з дня набрання ним чинності (з 26 січня 2024 року) відносяться до категорії селищ.

На підставі вищезгаданого Закону, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України прийнято наказ від 19.01.2024 № 48, яким внесено відповідні зміни до Кодифікатора адміністративно територіальних одиниць та територій територіальних громад. Зміни торкнулись, зокрема, категоризації об’єктів. Категорія об’єкту „селище міського типу“ змінено у Кодифікаторі на „селище“. Цей наказ набув чинності одночасно із вказаним Законом.

Тож, з 26 січня 2024 року селище міського типу Катеринопіль Звенигородського району Черкаської області віднесено до категорії “селищеˮ.

Керівникам юридичних осіб такі зміни в адміністративно- територіальному устрої необхідно врахувати у подальшій роботі.

 Для громадян наразі чинне законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна категорії населеного пункту для його жителів не є зміною місця проживання. Документи, що засвідчують право власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, залишаються дійсними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора