Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Депутати розглянули результати консультацій з громадськістю та схвалили звернення до Верховної Ради України щодо ситуації з перейменуванням смт Катеринопіль

Дата: 14.01.2024 19:51
Кількість переглядів: 146

Фото без опису   12 січня відбулося ІІ пленарне засідання чергової  37 сесії Катеринопільської селищної ради VIII скликання. Засідання  вела секретар селищної ради  Наталія Цехмістренко, в зв’язку з перебуванням   селищного голови Володимира Коваленка  у відрядженні. 

   Зібрання розпочалося із вшанування пам'яті загиблих захисників та захисниць України хвилиною мовчання. 
   Згідно порядку денного сесійного засідання першочергово голова  робочої групи з організації проведення консультацій з громадськістю Ірина Міненко представила Звіт про результати проведення консультацій щодо перейменування смт Катеринопіль.
    Зокрема, в опитуванні шляхом заповнення Анкети та електронному голосуванні всього взяли участь 1620 осіб, що складає 35 відсотків від кількості жителів смт Катеринопіль, яким виповнилося 18 років. Учасники консультацій з громадськістю найбільше підтримали:
- пропозицію «збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не пов’язуючи її з ім’ям російської імператриці Катерини ІІ» - 1387 осіб або 85,6 відсотка;
- пропозицію нової назви “Калинопільˮ – 117 осіб або 7,2 відсотка.
   Історична назва "Калниболота"  набрала  незначну кількість голосів підтримки - 14 осіб  (з повним текстом Звіту можна ознайомитись на офіційному вебсайті селищної ради за посиланням:  https://ksr.gov.ua/news/1704985582/).
     Документи про результати проведення консультацій з  громадськістю  щодо перейменування смт Катеринопіль селищна рада направить до Верховної Ради України для врахування під час розгляду цього питання. 
   Також, підтримуючи думку більшості громадян, депутати селищної ради схвалили звернення до Верховної Ради України, в якому просять з розумінням та повагою поставитись до позиції громадськості у вирішенні питання збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не повʼязуючи її при цьому з російською імперською політикою. 
   Як зазначено у тексті: “Ми, депутати Катеринопільської селищної ради, насамперед, заявляємо, що повністю підтримуємо  позбавлення нашої держави від символіки російської  імперської політики, топонімів країни-агресора. … Разом з тим, ознайомившись із вказаним фаховим висновком УІНП зазначаємо, що окремий нормативно-правовий акт, у якому було б зазначене походження назви смт Катеринопіль (а не Єкатеринополь), у фаховому висновку УІНП відсутній. Інших доказів причетності Катерини ІІ до  населеного пункту Катеринопіль не наведено. Сам факт видання такого указу не може бути належним доказом перейменування містечка Кальниболото на честь російської імператриці… 
   Нав’язування в громаді надуманої деструктивної дискусії відволікає людей від нагальних справ і в умовах війни, і тяжких випробувань для українського народу є недопустимим. Більшість громадян в обговореннях цього питання висловлюють вимогу в даний час питання перейменування не розглядати і усі зусилля громади спрямовувати на підтримку Збройних Сил України у боротьбі з ворогом… 
   Статею 5 Конституції  України визначено, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування…  
   Звертаємося з проханням врахувати думку громадськості при розгляді питання щодо перейменування смт Катеринопіль Черкаської області.”
    Наступним за порядком денним сесії було  прийнято рішення перейменувати   з  1 лютого 2024 року  41 вулицю та провулки в населених пунктах  громади, назви яких мають бути змінені на виконання Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики і деколонізацію топонімії”.   
    Перейменування проведено за результатами громадських обговорень із жителями цих вулиць і провулків (перелік змінених назв топонімів розміщено на фото нижче публікації).
  Фото без опису  Також депутати проголосували за рішення внести зміни   до бюджету громади на 2024 рік стосовно виділення коштів на  утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Катеринопільській селищній територільній громаді  у зимовий період та для невідкладного придбання необхідного обладнання.  Враховуючи важливість забезпечення належного соціального захисту населення,  внесли  зміни до комплексної  Програми “Турбота”.     Фото без опису
   Далі депутати  розглянули низку питань зі сфери землекористування та комунального майна. 
Розглянувши  питання повістки денної, відповідно були прийняті  всі рішення ІІ пленарного засідання 37 сесії селищної ради.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора