Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Звіт про результати проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль Звенигородського району Черкаської області

Дата: 11.01.2024 17:03
Кількість переглядів: 179

Фото без описуІ. Організатор проведення консультацій з громадськістю - Катеринопільська селищна рада Звенигородського району Черкаської області.

 

ІІ. Зміст питання, шо  виносилося на публічне громадське обговорення – проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль.

 

ІІІ. Нормативне забезпечення.

Статтею 144 Конституції України визначено, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Пунктом 41 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено прийняття рішень з питань адміністративно-територіального устрою в межах і порядку, визначених цим та іншими законами виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до пунктів 7, 9 статті 8 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" зазначено, що органи місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом у встановленому законодавством порядку мають провести консультації з громадськістю та подати на розгляд  Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені особам/подіям, визначеним пунктом 6 цієї статті. Строк проведення консультацій з громадськістю, передбачених для виконання вимог цього Закону, не може перевищувати 30 календарних днів. Для формування пропозицій Верховній Раді України необхідне проведення консультацій з громадськістю.

Рішенням Катеринопільської селищної ради  від 07.12.2023 №36-23/VIII  "Про організацію проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль" (зі змінами, внесеними рішенням селищної ради від 22.12.2023 № 37-38/VIII)  відповідно до Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" було затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль та склад робочої групи з організації проведення консультацій. До складу робочої групи увійшло 29 осіб: представники громадських організацій, депутати селищної та районної рад, освітяни - вчителі історії та української мови, представники краєзнавчого музею та публічної бібліотеки,  працівники селищної ради).

ІІІ. Мета проведення консультацій з громадськістю - врахування думки населення для подання Верховній Раді України пропозиції щодо перейменування смт Катеринопіль.

ІV. Інформація про осіб, що взяли участь у проведенні консультацій з громадськістю, хід проведення консультацій та інформація про пропозиції, що надійшли до організатора громадського обговорення.   

Проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль здійснювалося у два етапи:

І етап – збір пропозицій щодо перейменування смт Катеринопіль;

ІІ етап – публічне громадське обговорення  у формі зустрічей з громадськістю,  зборів трудових колективів, електронні консультації з громадськістю, вивчення громадської думки (опитування).

Відповідні інформаційні повідомлення були оприлюднені на офіційному вебсайті Катеринопільської селищної ради ksr.gov.ua (у категорії "Новини" та рубриці "Консультації з громадськістю"), офіційній сторінці селищної ради “Катеринопільська територіальна громадаˮ у  мережі “Фейсбукˮ, а також у громадських місцях смт Катеринопіль.

За результатами І етапу консультацій з громадськістю - збору пропозицій, який тривав з 12 по 18 грудня 2023 року, до селищної ради надійшли письмові пропозиції від громадян щодо перейменування смт Катеринопіль (із 163 учасників, які взяли участь у І етапі,  129 осіб або 79 відсотків учасників внесли пропозицію збереження існуючої назви, не пов’язуючи її при цьому з імʼям російської імператриці Катерини ІІ, 34 особи або 21 відсоток учасників запропонували варіанти нової назви селища).

Робоча група з організації проведення консультацій з громадськістю опрацювала подані пропозиції за критеріями логічності та обґрунтованості, на відповідність стандартам державної мови та вимогам  Закону України "Про географічні назви". Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструвалися і не розглядалися.

З урахуванням цього, на засіданні робочої групи було сформовано перелік варіантів пропозицій щодо перейменування смт Катеринопіль, які винесено на ІІ етап консультацій з громадськістю:

1.Європейське

2.Калинопіль

3.Калниболота

4.Калниболотське

5.Квітодар

6.Клинівець

7.Містечко

8.Тікич

9.Тікичанське

10.Урожайне

11.Щасливе

12.Зберегти існуючу назву Катеринопіль, не повʼязуючи її з  імʼям російської імператриці Катерини ІІ.

Також на засіданні робочої групи було затверджено текст Анкети опитування, яка використовувалася для проведення консультацій у формі вивчення громадської думки (опитування), схвалено текст запитання для електронного опитування. Проведення опитування забезпечувалось членами робочої групи відповідно до розподілу обов’язків, схваленого на засіданні робочої групи.

З 25.12.2023 до 08.01.2024  було проведено ІІ етап консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль Звенигородського району Черкаської області у таких формах:

публічне громадське обговорення у формі зустрічей з громадськістю, зборів трудових колективів підприємств, установ, організацій, закладів;

вивчення громадської думки (опитування);

електронні консультації (з використанням офіційного вебсайту Катеринопільської селищної ради за допомогою електронного сервісу “Єдина платформа місцевої електронної демократіїˮ).

З 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року  проведено збори трудових колективів підприємств, установ, організацій, закладів, на яких здійснено публічне обговорення питання перейменування смт Катеринопіль.  Членами  робочої групи повідомлено про процедуру проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль та надано роз’яснення щодо необхідності виконання Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Рішеннями цих зборів було вирішено: учасникам взяти участь у опитуванні (вивченні громадської думки) шляхом заповнення Анкети опитування.

У проведених зборах трудових колективів підприємств, установ, організацій, закладів взяли участь 440 жителів смт Катеринопіль. Відповідно до опрацьованих протоколів зборів  трудових колективів та списків до них, участь в опитуванні (вивченні громадської думки) шляхом заповнення Анкети опитування  взяло 415 осіб.

 05 січня 2024 року відбулася зустріч з громадськістю для обговорення питання щодо перейменування смт Катеринопіль.  Захід організований в рамках ІІ етапу консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль у формі публічного громадського обговорення. На зустріч були запрошені: жителі смт Катеринопіль, представники Українського інституту національної пам’яті, трудові колективи підприємств, установ та організацій, підприємці, депутати селищної та районної ради, представники громадських організацій, представники засобів масової інформації. Загальна кількість учасників становила 235 осіб.

 Пропозиції, висловлені учасниками зустрічі щодо питання перейменування смт Катеринопіль відповідно до протоколу від 05.01.2024:

“…немає окремого нормативно-правового акту, в якому б йшлося про зміну назви "Калниболото" на "Катеринопіль". …це легенда, яка знайшла відображення в деяких книгах. Адже, за часів радянського союзу були поширені різного змісту легенди, які самі ж розповсюджували спеціальні фахівці з метою підняття авторитету певних видатних осіб. Історичні джерела також  не містять відомостей про те, що Катерина ІІ була проїздом у нашому селищі. Невідома і точна дата перейменування. В Указі імператриці Катерини ІІ про новий адміністративний устрій йдеться про створення Вознесенського намісництва з поділом на 12 повітів. "Уездным городом", тобто центром одного з повітів визначено "Екатеринополь" – “бывшее местечко Калниболото". Проте, цей документ не може служити доказом того, що селище перейменоване на честь імператриці, адже офіційних письмових джерел немає. … за 25 км від смт Катеринопіль в сусідній Кіровоградській області вже є населений пункт з назвою "Кальниболота". … історію потрібно вивчати, шанувати, але не обов’язково повертати в сьогодення історичні  назви нашого минулогоˮ;

“… при поверненні до історичної назви селища ми повинні опиратися на архівні історичні документи, а не на ті, джерела, на які посилається Український інститут національної пам’яті. … згідно історичних фактів "Калниболото" було перейменовано на "Єкатеринополь". Але в 1917 році відбулись революційні події і влада в Україні перейшла до Української Центральної Ради. І саме тоді виникає топонім  "Катеринопіль", як  українізована назва версії "Єкатеринополь". Тобто, назву нашого селища на той момент вже українізували. Джерела, на які посилається Український інститут національної пам’яті не є відповідними і належними архівними документами, це лише виписки з реєстру, а підтверджень достовірності самого документу немає. … вдруге за понад столітній відрізок часу змінювати назву населеного пункту недоречно, адже жителі селища не Єкатеринопольчани, а Катеринопільціˮ;

“…У росії є станиця Калниболотська в Краснодарському краї. І хоча станиця ця отримала назву на честь нашого Калниболота, на даний час я не хочу мати нічого спільного з ворогами!...ˮ;

“… більшість освітян, виступають за збереження назви смт Катеринопільˮ;

“…працівники закладу одноголосно висловили позицію зберегти існуючу назву селища та пов’язати її не з імператрицею Катериною ІІ, а з іменем   жінки – матері нашого видатного земляка  Т.Г. Шевченка - Катерини Якимівни. Адже ім’я жінки, яка подарувала світові великого поета, повинно обов’язково залишити історичний слід. … назва селища вже протягом багатьох століть асоціюється з популярним з давніх–давен в Україні жіночим ім’ям "Катерина";

“… працівники закладу також висловили позицію за збереження існуючої назви селища. Проте, якщо такий варіант не буде підтриманий депутатами Верховної Ради України, то категорично проти перейменування селища на "Калниболота", тому запропонували, як варіант, назву "Калинопіль";

“…категорично проти перейменовування смт Катеринопіль. Адже, у селищі народилося і виросло не одне покоління катеринопільців, і вони завжди вважали, що назва Катеринопіль ніяк не пов'язана з російською імператрицею Катериною ІІˮ;

“…підтримую прагнення більшості жителів селища зберегти існуючу назву, …відмежувати назву смт Катеринопіль від можливого недоведеного зв’язку з російською імператрицею Катериною ІІ та пов’язати назву селища з ім’ям християнської Святої Великомучениці Катериниˮ.

 Переважна більшість виступаючих, серед яких були жителі селища, історики, представники профспілки, трудових колективів установ, закладів,  депутати районної і селищної рад, висловилися за те, аби зберегти назву смт Катеринопіль, не пов'язуючи цю назву з російською імператрицею Катериною ІІ. 

В ході зустрічі жителі смт Катеринопіль мали можливість взяти участь в опитуванні (вивченні громадської думки) шляхом заповнення Анкети опитування.

В результаті проведеної зустрічі з громадськістю з питання щодо перейменування смт Катеринопіль,  враховуючи усі зауваження, побажання та пропозиції, ухвалено наступне рішення:

1. Взяти до відома пропозиції громадян, висловлені на зустрічі з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль.   

2. Учасникам зустрічі висловити свою позицію щодо перейменування смт Катеринопіль, взявши участь у опитуванні шляхом заповнення Анкети або електронному голосуванні.

3.Катеринопільській селищній раді:

3.1 У Звіті про результати консультацій з громадськістю відобразити пропозиції, висловлені учасниками зустрічі щодо питання перейменування смт Катеринопіль.

3.2. Звіт про результати консультацій з громадськістю направити Верховній Раді України, Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України для врахування думки жителів смт Катеринопіль під час розгляду питання перейменування смт Катеринопіль.  

З 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року проводилось вивчення громадської думки (опитування) у громадських місцях смт Катеринопіль: приміщенні публічної бібліотеки, Центру надання адміністративних послуг, приміщенні будинку культури .

Члени робочої групи, які відповідальні за організацію проведення опитування у громадських місцях, завершили проведення консультацій з громадськістю та передали списки учасників та скриньки з анкетами опитування жителів смт Катеринопіль голові робочої групи на її засіданні 10.01.2024 року.

За результатами підрахунку участь в опитуванні шляхом заповнення Анкети опитування взяли  1488 осіб, з них:

  • пропозицію «збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не пов’язуючи її з  ім’ям російської  імператриці Катерини ІІ» підтримали 1293 особи;
  • Калинопіль – 107 осіб;
  • Щасливе - 25 осіб;
  • Квітодар – 15 осіб;
  • Тікич – 14 осіб;
  • Калниболота – 12 осіб;
  • Європейське – 7 осіб;
  • Тікичанське – 6 осіб;
  • Калниболотське – 4 особи;
  • Клинівець – 1 особа;
  • Містечко – 1 особа;
  • Урожайне – 0 осіб;
  • анкети, які не підлягають врахуванню – 3.

У рамках проведення ІІ етапу консультацій з громадськістю відбулися електронні консультації  з громадськістю, які проведено  у формі електронного опитування в період з 25 грудня 2023 року до 08 січня 2024 року з використанням офіційного вебсайту Катеринопільської селищної ради за допомогою електронного сервісу "Єдина платформа місцевої електронної демократіїˮ (платформа EDEM). Сервіс передбачав обов’язкову процедуру ідентифікації за допомогою BankID НБУ, сервісу Дія.Підпис, кваліфікованого електронного підпису (на файловому, хмарному чи інших захищених носіях) та заповнення на вебпорталі додаткових необхідних полів.

За результатами участь в електронному  опитуванні взяли  132 особи, з них:

  • пропозицію «збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не пов’язуючи її з  ім’ям російської  імператриці Катерини ІІ» підтримали  94 особи;
  • Тікич – 14 осіб;
  • Калинопіль – 10 осіб;
  • Квітодар – 4 особи;
  • Європейське – 2 особи;
  • Калниболота – 2 особи;
  • Урожайне – 2 особи;
  • Щасливе – 2 особи;
  • Калниболотське – 1 особа;
  • Клинівець– 1 особа;
  • Містечко – 0 осіб;
  • Тікичанське– 0 осіб.

VІ. Результати проведення консультацій  з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль та інформація про рішення, прийняті за результатами громадського обговорення.

Робоча група з організації проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль на своєму підсумковому засіданні 10.01.2024 року встановила наступне.

За результатами проведення консультацій з громадськістю в опитуванні шляхом заповнення Анкети опитування та електронному голосуванні всього взяли  участь 1620 осіб, що складає 35 відсотків від кількості жителів смт Катеринопіль (громадян України, місце проживання яких зареєстровано/задекларовано в смт Катеринопіль), яким виповнилося 18 років   (4627 осіб).

З них:

  • пропозицію «збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не пов’язуючи її з  ім’ям російської  імператриці Катерини ІІ» підтримали 1387 осіб;
  • Калинопіль – 117 осіб;
  • Тікич – 28 осіб;
  • Щасливе - 27 осіб;
  • Квітодар – 19 осіб;
  • Калниболота – 14 осіб;
  • Європейське – 9 осіб;
  • Тікичанське – 6 осіб;
  • Калниболотське – 5 осіб;
  • Клинівець – 2 особи;
  • Урожайне – 2 особи;
  • Містечко – 1 особа;
  • анкети, які не підлягають врахуванню – 3.

Рішення робочої групи з організації проведення консультацій з громадськістю, прийняте за підсумками обговорень:

1.Консультації з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль проведено у відповідності до чинних нормативно-правових актів та Порядку проведення консультації з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль, затвердженому рішенням Катеринопільської селищної ради  від 07.12.2023 №36-23/VIII  "Про організацію проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль" (зі змінами, внесеними рішенням селищної ради від 22.12.2023 № 37-38/VIII) .

2.Найбільше учасників консультацій з громадськістю підтримали:

  • пропозицію «збереження існуючої назви смт Катеринопіль, не пов’язуючи її з  ім’ям російської  імператриці Катерини ІІ» - 1387 осіб або 85,6 відсотка;
  • пропозицію нової назви “Калинопільˮ – 117 осіб або 7,2 відсотка.

3. Інформацію про результати консультацій з громадськістю направити Катеринопільській селищній раді для подання пропозицій Верховній Раді України під час розгляду питання перейменування смт Катеринопіль.

4. Звіт про результати консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль оприлюднити на офіційному вебсайті Катеринопільської селищної ради ksr.gov.ua.

 

Голова робочої групи

з організації проведення

консультацій з громадськістю                                                   Ірина МІНЕНКО

 

Секретар робочої групи

з організації проведення

консультацій з громадськістю                                                   Олена АДАМЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора