Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Нарешті Український інститут національної пам’яті надіслав на електронну адресу Катеринопільської селищної ради  «Фаховий висновок щодо належності назви смт Катеринопіль Черкаської області до символіки російської імперської політики»

Дата: 03.01.2024 12:14
Кількість переглядів: 107

Нарешті Український інститут національної пам’яті надіслав на електронну адресу Катеринопільської селищної ради  «Фаховий висновок щодо належності назви смт Катеринопіль Черкаської області до символіки російської імперської політики»

Нагадаємо, що на сесії селищної ради 22.11.2023 було прийнято звернення депутатів ради до вказаного Інституту. У разі відсутності достатніх достовірних доказів та підстав для перейменування смт Катеринопіль, депутати просили виключити його з Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку. Адже проведений збір інформації щодо документальних історичних джерел, котрі б спростовували або підтверджували відомості про те, що  перейменування населеного пункту Катеринопіль здійснено на честь російської імператриці Катерини ІІ показав, що у доступних історичних джерелах відсутній окремий нормативно-правовий акт, у якому було б зазначене походження назви   смт Катеринопіль.

У збірці законодавчих актів російської імперії  зазначено тільки, що "…Наместничество разделить на 12 уездов–[города]: №10-й Екатеринополь, бывшее местечко Калниболото." Слова "на честь російської імператриці Катерини ІІ" в тексті документу відсутні.

Висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті своєчасно не надійшов, і  селищна рада вимушена була на виконання «деколонізаційного» Закону розпочати консультації з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль. Адже таке громадське обговорення має бути вчасно завершено та його результати направлені до Верховної Ради України для врахування думки громадськості селища при прийнятті остаточного рішення про перейменування.

Із пʼяти аркушів повного тексту «довгоочікуваного» висновку Експертної комісії Інституту цитуємо основні твердження членів комісії:

«…Топонім Катеринопіль – не первісна назва відповідного населеного пункту Черкаської області…».

Далі наведено цитати із історичних джерел, які містять згадку про поселення (містечко, місто) Калниболото та Екатеринополь (повний текст висновку розміщений на фото нижче публікації).

І далі за текстом “…Таким чином, назва смт Катеринопіль – це символічне втілення російської колоніальної політики.

Заміна первісного топоніма Калниболота (Кальниболота, Кальниболото) на Єкатеринополь (Катеринопіль) була ланкою загальної стратегії, спрямованої на викорінення української топонімії та впровадження загальноімперської системи назв для географічних об’єктів із метою:

а) формування єдиного імперського простору;

б) символічного маркування (символічної приватизації) української території та її подання надалі як нібито питомо російської;

в) винародовлення українського населення способом зросійщення;

г) знищення українства як окремого складника людської цивілізації.

Ліквідація питомо українських історичних назв та насадження відповідних імперських топонімних маркерів призвела до появи назв Катеринослав, Єлисаветград, Катеринопіль, Олександрія, Павлоград, Константиноград, Олександрівськ, Новомосковськ, Новоросійськ, Новоград-Волинський та ін.

З огляду на викладене вище назва смт Катеринопіль Черкаської області як така, що пов’язана з реалізацією російської колоніальної політики, відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону, належить до символів російської імперської політики.ˮ

 

P.S. Аргументи та дослідження надіслані до Інституту Катеринопільською селищною радою навіть не були розглянуті Експертною комісією (про них жодним словом не зазначено у тексті «фахового висновку»).

Прочитавши, кожен може зробити свій висновок…

Ми ж пропонуємо жителям селища висловити свою позицію, не залишатися байдужими і взяти участь у обговоренні, яке триватиме до 08 січня 2024 року (включно), заповнивши Анкету опитування або взяти участь у електронному голосуванні.

Ми маємо можливість донести до Верховної Ради України думку громадськості Катеринополя, яку народні депутати зобовʼязані розглянути разом з висновком Інституту!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора