Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Черкащан закликали свідомо оприлюднювати особисту інформацію про зниклих безвісти або полонених

Дата: 26.12.2023 09:39
Кількість переглядів: 156

Фото без описуРетельно та виважено ставитися до оприлюднення особистої інформації в соціальних мережах про зниклих безвісти за особливих обставин і полонених закликали жителів Черкащини. Правила інформаційної безпеки в таких ситуаціях нагадала регіональна представниця відокремленого підрозділу ГО «Група патріот» у Черкаській області Анна Донець на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Розголошення особистих даних може зашкодити особам, зниклим безвісти, та тим, хто перебуває у полоні. Адже ворог також активно моніторить інтернет-ресурси та соціальні мережі, а отриману там особисту інформацію використовує задля психологічного тиску.

– Близькі та рідні, чиї чоловіки, брати, сини, дочки зникли безвісти або ж перебувають у полоні, перебувають у постійному стресовому стані, – каже Анна Донець. – Саме відчуття невизначеності, пошуку та надії заважають тверезо оцінити правильність своїх дій і доцільності розголошення конфіденційної інформації. Адже кожна родина готова на будь-що, аби найшвидше знайти повернути рідного додому.

Регіональна представниця відокремленого підрозділу ГО «Група патріот» у Черкаській області надала перелік рекомендацій щодо оприлюднення особистої інформації зниклої особи в мережі. Публікуючи фото в соціальних мережах, у жодному разі:

  • не вказуйте персональних даних, як: військове звання, посада, номер військової частини;
  • не варто висвітлювати фото зниклого у військовій формі, зі зброєю;
  • не слід оприлюднювати точне місце локації зникнення особи.

– Буває, що опублікованими персональними даними користуються шахраї заради наживи та вимагають у родин кошти за нібито допомогу, – наголосила Анна Донець. – Найпоширенішими шахрайськими схемами є надання інформації щодо місця утримання зниклої безвісти особи та стан здоров’я, встановлення аудіо чи відеозв’язку та визволення з полону. Закликаю близьких у жодному разі не передавати користувачам і власникам пабліків паспортні дані чи особисту інформацію як про себе, так і щодо зниклої безвісти особи. Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації.

Пошук зниклих, обміни полоненими та повернення тіл загиблих здійснює держава. Ця процедура безоплатна. Водночас допоміжною буде зібрана близькими інформація з відкритих джерел. Якщо побачили фото чи відео вашого рідного в соціальних мережах, пабліках, телеграм-каналах – обов’язково зробіть скріншот, зафіксуйте назву чи посилання на цей ресурс, запишіть дату та час оприлюднення інформації. Це допоможе в офіційному пошуку.

Детальніше дивіться у відео:

 

Алгоритм дій родини зниклого безвісти за особливих обставин

Якщо оборонець понад 3 доби не виходить на зв’язок, необхідно:

  • Звернутись до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки за вашим місцем проживання чи реєстрації. Відповідальні особи ТЦК та СП повідомлять вас щодо наявної інформації з військової частини про те, чи справді член вашої родини чи рідний є зниклим безвісти.
  • Якщо в Територіальному центрі комплектування немає такої інформації, буде надісланий запит до військової частини щодо уточнення даних.

Після отримання сповіщення від ТЦК та СП про зникнення безвісти військовослужбовця за особливих обставин необхідно звернутись:

  • До національної поліції за вашим місцем проживання із заявою про зникнення особи. 
  • Кровні родичі зниклого безвісти (батько, мати, дитина, брат чи сестра) повинні обов’язково здати біологічний матеріал (ДНК), котрий у подальшому за потреби може бути використаний під час генетичної експертизи. Слідчий винесе постанову про відібрання біологічних зразків і призначить експертизу для виділення генетичного профілю.
  • Важливо при відсутності кровних родичів зниклої безвісти особи надати слідчому особисті речі зниклого, з яких можна виявити біологічний матеріал (бритва, шапка, зубна щітка, светр, волосся, кров). 

Важливо звернутись до Національного інформаційного бюро за телефоном гарячої лінії 1648 та надати всю наявну інформацію про зниклу людину.

Також варто звернутись до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин при МВС, за телефоном 0 800 103 333.

До Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за телефоном 0 800 300 529.

Також отримати координаційну підтримку та допомогу можна, звернувшись на гарячу лінію ГО «Група патріот» за телефоном 0 800 339 247. У вихідні можна надіслати повідомлення у вайбер або телеграм за номером телефону 095 896 0421 або ж звернутися до регіонального представника відокремленого підрозділу у вашому регіоні й отримати детальну консультацію. 

Жителі Черкаської області можуть звернутися до регіонального представника відокремленого підрозділу за телефоном 093 384 90 97.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора