Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Сьогодні на другому пленарному засіданні 36 сесії селищної ради, депутати прийняли важливе рішення про організацію проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль.

Дата: 07.12.2023 16:37
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

   Метою прийнятого рішення є вивчення думки населення щодо перейменування смт Катеринопіль, визначення процедури проведення консультацій з громадськістю та строки її реалізації.
    Підставою для прийняття такого рішення стало оприлюднення Українським інститутом національної пам’яті  на власному офіційному сайті Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку (всього у списку їх 183).  Зокрема, смт  Катеринопіль включено до списку 10 сіл, селищ та міст Черкаської області, які, на думку науковців Інституту, містять у своїй назві символіку російської імперської політики. 
   На черговій сесії Катеринопільської селищної ради, яка відбулася 22.11.2023 року, було прийнято звернення депутатів  до Українського інституту національної пам’яті з питань реалізації норм Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", яке направлено на адресу Інституту з проханням переглянути всі наявні матеріали щодо назви населеного пункту Катеринопіль та при необхідності направити матеріали для надання фахового висновку Експертною комісією з питань реалізації норм Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".  У разі відсутності достатніх достовірних доказів та підстав для перейменування смт Катеринопіль, депутати просили виключити його з Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку.
    30 листопада 2023 року в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" відбулася пресконференція з презентацією перших фахових висновків Експертної комісії з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики за результатами засідання 31 жовтня 2023 року. Було презентовано експертні висновки щодо назв окремих об’єктів, зокрема міст Олександрія, Павлоград, Червоноград, Южноукраїнськ, а також населених пунктів, у назві яких використано радянську ідеологему "1 Травня/1 Мая", у контексті їх відповідності вимогам деколонізаційного Закону.
   Під час пресконференції ( https://www.youtube.com/watch?v=P71xwzObqog)  секретар комісії Богдан Короленко зауважив: "Вже є чимало звернень і від органів місцевого самоврядування… Ну наприклад, це селище міського типу Катеринопіль Черкаської області. Ми знаємо, що історична назва Калниболото.  Після третього поділу Речі Посполитої, за яким остаточно все Правобережжя відійшло до складу російської імперії назва Калниболото було замінена на Катеринопіль. І зрозуміло не на честь святої якоїсь Катерини. Зрозумілий підтекст – все було пов’язано з Єкатериною ІІ, об’єднувачкою руської землі".
   Офіційно ж Український інститут національної пам’яті листом від 04.12.2023 №2073/2.1-07-23 повідомив наступне: звернення депутатів Катеринопільської селищної ради буде розглянуто на черговому засіданні Експертної комісії з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики. За результатами розгляду питання відповідності назви смт Катеринопіль Черкаської області вимогам Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії"  відповідний експертний висновок буде надіслано на адресу Катеринопільської селищної ради. Дата розгляду цього питання в листі не зазначена.
    Консультації з громадськістю щодо перейменування населених пунктів мають бути проведені не пізніше 26 січня 2024 року , а їх результати подані до Верховної Ради України. Інакше, Верховна Рада України може прийняти відповідне рішення про перейменування на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам'яті. 
   Тож у зв'язку з відсутністю на цей час офіційної інформації про виключення смт Катеринопіль з Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку, розміщеного на офіційному веб-сайті Українського інституту національної пам’яті, депутати селищної ради прийняли рішення про організацію проведення консультацій з громадськістю щодо перейменування смт Катеринопіль.
    Консультації планується провести  у період з 12 грудня 2023 року до 02 січня 2024 року у два етапи. 
І етап – збір пропозицій щодо перейменування смт Катеринопіль, який проводиться з метою залучення до громадського обговорення громадян, які мають намір внести пропозиції щодо найменування населеного пункту Катеринопіль.   
ІІ етап – публічне громадське обговорення  у формі зустрічей з громадськістю, зборів трудових колективів, електронні консультації з громадськістю, вивчення громадської думки (опитування). 
    Офіційна інформація про проведення консультацій буде розміщуватись  на офіційному веб-сайті Катеринопільської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора