Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

До уваги жителів Катеринопільської територіальної громади!

Дата: 21.06.2023 13:54
Кількість переглядів: 87

Фото без описуНа ваші запитання детально роз’яснюємо ситуацію із наданням послуг державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та послуг з оформлення документів, що посвідчують особу (паспортів).

Державна реєстрація народження, шлюбу, смерті

Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Київ) 17.05.2023 року повідомило Катеринопільську селищну раду листом про ліквідацію Катеринопільського відділу ДРАЦС за відповідним наказом Міністерства юстиції України. Такі рішення міністерствами приймаються без участі і погодження органів місцевого самоврядування на місцях і стосуються всієї мережі таких органів виконавчої влади по Україні.

Розуміючи це, Катеринопільською селищною радою разом із іншими органами місцевого самоврядування в Україні було невідкладно розпочато роботу щодо пошуку правових механізмів та можливості самостійно здійснювати повноваження з державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті з видачею відповідних свідоцтв. Інші послуги ДРАЦС, такі як розірвання шлюбу, зміна імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, зберігання архіву ДРАЦС, держава не віддає на місця. Їх будуть надавати у Звенигородському відділі ДРАЦС.

На письмове звернення Катеринопільської селищної ради до Звенигородського відділу ДРАЦС щодо можливості здійснення повноважень з реєстрації актів цивільного стану працівником відділу в смт Катеринопіль, отримано відповідь про те, що здійснення таких повноважень за межами відділу суперечить вимогам чинного законодавства.

З метою якнайшвидшого вирішення цього проблемного питання, працівниками селищної ради були проведені неодноразові консультації з фахівцями Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Київ) та інших установ обласного та районного рівнів. Було напрацьовано таку модель співпраці, щоб питання виріщувались виконавчим органом селищної ради в центрі громади.

Враховуючи ситуацію, що склалася, 15 червня на позачерговій сесії селищної ради депутатами було прийнято ряд рішень щодо організації здійснення безпосередньо в громаді повноважень з питань державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті з видачею свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану в смт Катеринопіль.

Як зазначають представники Міністерства юстиції України, процес прийняття таких повноважень досить тривалий та складний для органів місцевого самоврядування в технічному плані. Рівень вимог до роботи з Державним реєстром актів цивільного стану є значно вищим, ніж те, з чим працюють наразі в громадах.

Тому надання вищезгаданих послуг жителям Катеринопільської громади, а також сусідніх громад, стане можливим після здійснення ряду організаційно-технічних заходів за обов’язковою вимогою органів Міністерства юстиції України та спеціалізованого державного підприємства. Про початок надання зазначених послуг буде обов’язково проінформовано жителів громади.

Послуги з оформлення паспортів

Аналогічна ситуація очікується із послугами Державної міграційної служби України. Хоча офіційно повідомлення про припинення діяльності ще не надійшло в селищну раду, але як повідомив на сесії селищний голова Володимир Коваленко, зважаючи на негативний досвід з відділом ДРАЦС, вирішили не чекати, а виділити кошти на закупівлю спеціального обладнання. Обладнання, яке є на цей час у Катеринопільському секторі ДМС, обласне управління відмовилось передавати у користування громаді.

Недопустимо, щоб мешканці нашої громади залишились без доступних послуг з оформлення паспорта громадянина України (у вигляді ІД-картки) та паспорта для виїзду за кордон.

Звертаємося до жителів Катеринопільської територіальної громади, зважаючи на умови воєнного стану, з розумінням відноситись до ситуації з реформуванням органів державної виконавчої влади. Катеринопільська селищна рада, її виконавчий комітет, депутатський корпус у свою чергу, будуть робити все необхідне, щоб безпосередньо у громаді організувати надання необхідних послуг як для жителів населених пунктів Катеринопільської територіальної громади, так і сусідніх громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора