Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Звернення Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області до Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України

Дата: 16.06.2023 13:10
Кількість переглядів: 86

Фото без описуЗвернення Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області до Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України з вимогою до країн-підписантів Будапештського меморандуму повного дотримання зобов’язань для забезпечення гарантій територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів

З приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї наша країна отримала гарантії безпеки зі сторони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучених Штатів Америки та рф, які цим же договором (Будапештським меморандумом) задекларували свої зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави в межах існуючих кордонів на час його підписання. Ще дві країни- Франція і КНР надали аналогічні гарантії в окремих листах.

Водночас, відповідні зобов’язання щодо України не були виконані. Одна з держав-підписантів - російська федерація, зухвало порушила свої зобов’язання за Будапештським меморандумом та міжнародним правом, окупувавши значну частину суверенної території України та розв’язавши повномасштабну війну на українській землі.

Російські війська щоденно скоюють воєнні злочини та акти тероризму в Україні, завдаючи масованих ракетно-артилерійських обстрілів по цивільних об‘єктах, вбиваючи мирних громадян, руйнуючи критичну цивільну інфраструктуру та знищуючи міста і села України.

Атакуючи інфраструктуру енерго- та водопостачання, росія намагається знищити українську націю в рамках політики геноциду. І цьому є яскравий доказ –зухвалий теракт з підривом росіянами дамби Каховської ГЕС, що створює техногенну, екологічну й гуманітарну катастрофу та інші комплексні загрози нашим співгромадянам, в тому числі й близько 20 тисячам людей, що потребують негайного переселення із затоплених і зруйнованих територій Херсонщини і Миколаївщини.

Також наслідком цього російського теракту є пряма загроза виникненню надзвичайних ситуацій на Запорізькій АЕС, що ставить як Україну, так і більшість країн світу на межу ядерної катастрофи. Агресор й надалі продовжує вести небезпечну риторику щодо можливого застосування ядерної зброї, яка теж ставить під загрозу безпеку всього світу. Нині критично важливо консолідувати спільні та рішучі дії, аби забезпечити надійне стримування й запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї.

Будапештський меморандум довів, що жодні домовленості з рф не працюють, якщо вона зберігає фізичну здатність і мотивацію їх порушувати. Зухвале порушення росією своїх зобов‘язань підкреслює необхідність вироблення нової якісної системи безпекових гарантій для України та світу, які унеможливлять повторення російської агресії.

Тому, у відповідності до виконання Будапештського меморандуму та з огляду на недотримання взятих зобов'язань і зростаючу загрозу подальшого порушення суверенітету України, її територіальної цілісності і небезпеку геноциду українського народу просимо:

1. В чергове звернутися до парламентів та урядів держав - підписантів Будапештського меморандуму щодо повного виконання взятих на себе зобов'язань і гарантій безпеки, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

2. Просити у держав – підписантів України надати новітню зброю далекого радіусу дії для нищівної відповіді щодо ракетних обстрілів нашої країни.

3. Не допустити проявів терористичних актів з боку окупантів на території Запорізької АЕС. Адже, ядерна аварія на цій атомній електростанції може бути в рази більшою, ніж аварія на Чорнобильській АЕС у 1986 році, та наслідки якої відчують країни Європи, Азії та Африки.

4. Невідкладно застосувати до російської федерації найжорстокіші санкції – відключення від всіх світових банківських мереж та інших економічних зв’язків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора