Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Заява Катеринопільської селищної ради про засудження збройної агресії російської федерації як держави-терориста проти України та вчинення нею геноциду Українського народу

Дата: 24.11.2022 17:46
Кількість переглядів: 204

Фото без описуНапередодні вшанування 90-тих роковин Голодомору 1932-1933 років, який є геноцидом Українського народу, ми заявляємо сьогодні про нову боротьбу за виживання української нації. Через 90 років після вчинення Голодомору-геноциду на теренах України росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний ворог нас знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності. Методи новітнього путінського режиму мало відрізняються від сталінських: вбивства, терору голодом і холодом, залякування, депортації і тотальної політичної брехні, яка щоденно звучить із вуст рашиських політиків.

​Українська нація, як і протягом минулих трьох століть, мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогу. Знову російський диктатор намагається знищити український народ. Але світ більше не заплющує очі, і ми не віддані на милість нападника. Світова спільнота не зупинила цей жах 90 років тому і дозволила мільйонам людей загинути від рук тирана. Тому, в нас немає іншого вибору, ніж вистояти. Інакше історія закине українців на нове коло вже пройдених випробувань. Ми пам’ятаємо уроки минулого й не хочемо повертатися в «тюрму народів». Саме національна пам’ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби.

В обмін на ядерне роззброєння Україна в Будапештському меморандумі від 1994 року мала отримати гарантії своєї безпеки. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки у Будапештському меморандумі, а Китайська Народна Республіка та Французька Республіка окремими заявами підтвердили Україні свої зобов’язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України. Також держави-гаранти підтвердили свої зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України. Позбувшись ядерного потенціалу, Україна мала знати, що за її спиною і поруч стоять партнери, які не дозволять жодній з країн нападати на країну, яка добровільно зробила внесок в без’ядерний світ.

Але росія, нахабно порушивши всі свої зобов’язання, розв'язала війну проти нашої без’ядерної країни в 2014 році, участь в якій довгий час намагалася заперечувати. А вже .24 лютого 2022 року росія здійснила відкритий воєнний напад на Україну під абсурдним приводом тотальної «денацифікації» та «демілітаризації» суверенної, незалежної та демократичної держави. Відтоді російські сили нищать нашу державу, руйнують міста і села, вбивають і катують наших громадян. Цинічно та навмисно створюють в нашій державі економічну, енергетичну кризи, бомблячи промислові підприємства, енергетичну і цивільну інфраструктуру, об'єкти водопостачання та водовідведення. Своїми діями агресор хоче залишити український народ без елементарних засобів на існування, тепла, води, електроенергії, поширити голод та антисанітарію, чим створює загрозу життю й здоров'ю громадян.

З 2014 року Україна чотири рази безуспішно намагалася скликати консультації держав – гарантів Будапештського меморандуму. Ми просили не багато – лиш закрити небо над Україною, хоча б з огляду на наявність у нас атомних АЕС. Але нерішучість Заходу та відчуття безкарності дають можливість росії далі вчиняти дії щодо прямого знищення українського народу.

Російське вторгнення спричинило одну з найбільших гуманітарних криз у Європі з часів Другої світової війни не тільки через сам факт ведення війни в мирних українських містах, селищах та селах, а й шляхом цілеспрямованого руйнування цивільної інфраструктури та житлових районів. Деякі українські населені пункти зрівняні з землею, багато знаходяться на межі гуманітарної кризи й терміново потребують створення «гуманітарних коридорів» для евакуації цивільного населення.

Також, рф чинить терор і по відношенню до майбутнього нашої нації - дітей. З початком війни російська федерація порушила невід’ємне право кожної дитини – право на життя, гарантоване Конвенцією ООН та повноцінне навчання. Через напад загарбника нині всі права українських дітей порушені повністю. Бо виявилося, що для росії всі ці права не мають жодного значення. А близько чотирьох мільйонів – половина наших дітей! – стали вимушеними переселенцями: у них більше немає звичного дому, а доля багатьох взагалі невідома. На сьогодні є дані стосовно майже 9 тисяч дітей з окупованих територій України, яких рф було примусово депортовано або переміщено. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україні загинуло щонайменше 430дітей, поранено – понад 800. Діти, що залишились в Україні, позбавлені можливості повноцінно навчатися, вільно відвідувати навчальні заклади та відчувати себе безпечно на території своєї країни. При інтенсивних обстрілах цивільної інфраструктури з боку рф діти, як і всі учасники освітнього процесу, під час навчання вимушені не відвідувати навчальні заклади або перебувати в укриттях досить тривалий час, що негативно впливає на їх освіту, здоров'я та психологічний стан.

Російська агресія має згубний вплив на світову продовольчу безпеку та погіршує гуманітарну ситуацію в багатьох країнах через руйнування сільськогосподарської інфраструктури і блокування торговельної діяльності в акваторії Чорного та Азовського морів. Це все значною мірою підриває глобальні цілі сталого розвитку. Україна - аграрна країна, яка завжди дбала та продовжує дбати про світову продовольчу безпеку. Але росія всіма способами лишає українських агровиробників такої можливості, створюючи вагомі перешкоди у стабільній роботі агробізнесу та вільному доступу до світових ринків збуту.

Однією з найбільших небезпек нинішньої ситуації є й ядерна небезпека. Росія постійно тероризує та обстрілює ракетами майже всі атомні електростанції, що знаходяться на території України. Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція в Європі, що складається з 6 енергетичних блоків, контролюється російськими варварами. Ще раніше така ж ситуація була і з Чорнобильською АЕС. Росія й надалі продовжує ядерний шантаж, чим створює загрозу не тільки для України, а й для Європейських країн та й для всього світу.

23 листопада 2022 року відбулась вже сьома масована терористична атака на енергетичні об’єкти України. Цей ракетний обстріл спричинив тимчасове знеструмлення всіх вітчизняних атомних станцій, а також більшості теплових та гідроелектростанцій. Уражені й об‘єкти електропередачі. Будучи неспроможним здолати Збройні Сили України, росія веде війну з мирними громадянами, теплоелектростанціями, лікувальними закладами і навіть немовлятами. Але здолати націю, яка пройшла Голодомор - неможливо.

Визнаючи, що військові дії російської федерації на суверенній території України мають масштаб, небачений у Європі протягом десятиліть, 141 держава світу підтримала резолюції Генеральної Асамблеї ООН з вимогами до рф стосовно припинення агресії проти України. Підтримуємо резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Європейського парламенту про визнання росії державою-терористом. Адже, це рішення є не тільки як політичний жест, а як дієвий захист нашої країни та й всього вільного світу.

Від імені Катеринопільської селищної територіальної громади Звенигородського району Черкаської області Катеринопільська селищна рада як єдиний орган, через який здійснюється місцеве самоврядування, розцінюючи означені вище дії російської федерації проти територіальної цілісності та суверенітету України як такі, що спрямовані на знищення Держави Україна та українського народу, цією Заявою:

1.Засуджує агресію російської федерації та підтримує цілісність і незалежність України.

2. Підтримує звернення Верховної Ради України від 16 листопада 2022 року до парламентів держав світу про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Перемога буде за нами! Єдність зусиль в протистоянні агресору зробить цю перемогу швидкою та переконливою!

Катеринопільський селищний голова Володимир Коваленко та депутати селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора