Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Головний лікар Катеринопільського ЦПМСД Олена Пироженко надає відповідні роз'яснення щодо йодної профілактики

Дата: 23.09.2022 12:51
Кількість переглядів: 320

Фото без описуЗ метою інформування жителів Катеринопільської територіальної громади щодо йодної профілактики у разі радіаційної аварії або інших радіаційних загроз головний лікар Катеринопільського ЦПМСД Олена Пироженко надає відповідні роз'яснення та застерігає, що завчасна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров'я.

 ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ! Оповіщення та інформування населення про початок та завершення проведення йодної профілактики проводиться місцевими органами влади.

Що таке йодна профілактика у разі радіаційної аварії?

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду.

Прийом калій йодиду тільки після офіційного оповіщення!

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади всіма доступними засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію?

Людям старшим за 40 років калій йод не призначають!

Діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,

діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,

діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,

підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю-125 мг.

Шкідливий вплив на здоров'я, надважливо! Зверніть увагу!

Протипокази до прийому калію йодиду: туберкульоз легень, нефрит, нефроз, фурункульоз, вугрові висипання, піодермія, геморагічний діатез, кропивниця, підвищена чутливості до йоду, виражений гіпертиреоз, латентний гіпертиреоз (при застосуванні доз, які перевищують 150 мкг/добу), токсична аденома, вузловий або дифузний токсичний зоб (при застосуванні в дозах 300-1000 мкг/добу), герпетиформний дерматит (хвороба Дюринга).

Важливо! Йодид калію слід приймати після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики.

Отже, йодну профілактику здійснюють одноразово. Звертаємо увагу, що нераціональне приймання препаратів йоду може призвести також до негативних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора