Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

11 вересня- День пам'яті жертв фашизму

Дата: 11.09.2022 12:24
Кількість переглядів: 298

Фото без опису11 вересня Міжнародний день пам’яті жертв фашизму.

 Відзначається в другу неділю вересня з 1962 р. як День жалоби.  
 День визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадають дві, пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку та повного завершення. 
 Це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в Другій світовій війні: мільйонів солдат, яких фашистські лідери зіштовхнули один із одним, але ще більше – мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і голоду. 

 Незважаючи на те, що Україна належала до східноєвропейського театру війни, українці воювали по всьому світу. 
  Українці були мобілізовані або долучилися добровільно до більшості головних світових армій, які протистояли фашизму. 
 Не менш як 100 тисяч українців у складі Війська Польського стали на боротьбу з нацизмом у вересні 1939 р. і не менше 8 тисяч із них загинуло. 
Найбільше українських солдатів (до 6 млн) нараховувала Червона армія, близько 130 тис. перебували в арміях Великої Британії, Франції, Канади та США. 
 Українська повстанська армія від часу створення у 1942 р. і до часу відступу нацистів із теренів України наприкінці 1944 р., брала активну участь у боротьбі проти німецької окупаційної системи, завдавши їй значних втрат. 
БОтже, у роки Другої світової війни з гітлерівською Німеччиною та її союзниками воювало близько 7 млн українців, їхній внесок у перемогу над фашизмом був одним із визначальних. 

 Україна належить до числа країн, найбільш постраждалих від фашизму в роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Для України війна тривала 4 довгих роки. 
  Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.
 Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі. Безпосередньо своїми руками або із залученням «добровільних помічників» з числа місцевого населення нацисти знищили 1,5 млн український євреїв та 20 тис. ромів.
 У тилу німецьких військ на території України діяли понад 50 тис. партизанів, близько 2 тис. загонів і груп, численні підпільні організації, збройні загони українських націоналістів. 
 Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу.
 Прямі втрати населення – вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти – складають понад 8 млн осіб. 2,4 млн склали втрати ненародженими.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора