Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

На засіданні 22 чергової сесії селищної ради депутати обговорили дискусійне питання реорганізації Катеринопільського ліцею

Дата: 05.09.2022 13:17
Кількість переглядів: 272

Фото без опису На серпневому пленарному засіданні 22 чергової сесії селищної ради після розгляду всіх питань порядку денного депутати обговорили дискусійне питання реорганізації Катеринопільського ліцею, яке на даний час, проходить громадське обговорення.

 Зокрема, депутат селищної ради Микола Ткаченко повідомив присутнім у залі депутатам, про те, що на зібранні, яке відбулось 21.08.2022 року з питання публічного громадського обговорення проекту рішення Катеринопільської селищної ради "Про реорганізацію Катеринопільського ліцею шляхом приєднання до Катеринопільського закладу загальної середньої освіти № І", адміністрація Катеринопільського ліцею та деякі представники громадськості недостовірно інформували присутніх учасників заходу, стверджуючи що саме це рішення про громадське обговорення, прийняте депутатським корпусом селищної ради, має на меті закриття навчального закладу територіальної громади та порушує конституційні права дітей на освіту. Як виявилось, було звернення громадянина Ярмолінського Ю.В. та його представника-адвоката Слободянюка А.Ю. до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Черкаської обласної військової адміністрації щодо недопущення закриття (ліквідації) чи реорганізації Катеринопільського ліцею Звенигородського району Черкаської області. Депутати звернулися до селищного голови щодо необхідності озвучити позицію керівництва області для недопущення подальшого перекручування інформації.

 Після тривалих обговорень, що виникли між депутатами з цього приводу, на їх прохання, селищний голова Володимир Коваленко зачитав відповідь Черкаської обласної військової адміністрації, що була вже надіслана на адресу активних представників громадськості, які неодноразово звертались до вищестоящих органів влади щодо недопущення закриття (ліквідації) чи реорганізації Катеринопільського ліцею ще у червні поточного року та була оприлюднена в соціальній мережі Facebook.

 В ній зазначено, що статтею 32 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“ передбачено, що право управління закладами освіти належить до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

 Згідно з частиною першою та другою статті 32 Закону України „Про повну загальну середню освіту“ рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник такого закладу. Проведення реорганізації, зміни типу, ліквідації закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту рішення, яке оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

 25.05.2022 на черговій сесії Катеринопільської селищної ради розглянуто питання щодо громадського обговорення проекту рішення селищної ради про реорганізацію Катеринопільського ліцею шляхом приєднання до Катеринопільського закладу загальної середньої освіти №1 (далі - Катеринопільський ЗЗСО № 1), підстава дефіцит коштів освітньої субвенції по закладах освіти Катеринопільської селищної територіальної громади, який станом на 01.05.2022 складає 4,5 млн грн (на початок року 0,8 млн грн).

 У зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом, відділом освіти, молоді та спорту Катеринопільської селищної ради розроблено та проведено ряд заходів спрямованих на покриття дефіциту коштів, за рахунок яких дефіцит видатків на виплату заробітної плати педагогічним працівникам скорочено на 1,9 млн грн, тобто фактична нестача коштів становить 2,6 млн грн.

 Однак, вжиті заходи не дають змоги в повній мірі покрити дефіцит бюджету на виплату заробітної плати педагогічних працівників у поточному році.

 Видатки на утримання Катеринопільського ліцею у 2021 році становили 2,9 млн грн, витрати на утримання одного учня складають 34252 грн, при середньо обласному показнику 30 000 грн.

 Подальші заходи щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Катеринопільської селищної територіальної громади за підсумками громадських обговорень та за наявності прийнятого позитивного рішення селищної ради заплановано не раніше 01.09.2023.

 Водночас, у Катеринопільській територіальній громаді, зокрема у селищі міського типу Катеринопіль, в межах пішохідної доступності, функціонує три заклади загальної середньої освіти, а саме: Катеринопільський заклад загальної середньої освіти №1(опорний заклад освіти);Катеринопільський заклад загальної середньої освіти №2(опорний заклад освіти); Катеринопільський ліцей (окрема юридична особа).

 Згідно з абзацами п’ятим шостим частини першої статті 32 Закону України „Про повну загальну середню освіту“ для започаткування та проведення освітньої діяльності комунального ліцею, засновник має забезпечити відповідність закладу освіти вимогам, що визначені цим Законом, положенням про ліцей та ліцензійними умовами, у тому числі щодо: функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання).

 За останні 3 роки кількість учнів Катеринопільського ліцею зменшилася з 86 до 77 учнів. Класні кімнати ліцею не пристосовані для навчання учнів старших класів, так як приміщення будувалося під заклад дошкільної освіти. Крім того, класні кімнати та приміщення ліцею не відповідають санітарному регламенту, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205 „Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти“. В закладі відсутній спортивний зал для занять на уроках фізичної культури та позаурочний час.

 Учні, які навчаються у Катеринопільському ліцеї, матимуть змогу продовжуючи навчання у Катеринопільському ЗЗСО №1, а згодом в Катеринопільському ліцеї №1, за обраним профілем.

 Частина третя статті 36 Кодексу законів про працю в Україні передбачає у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) продовження дії трудового договору. Таким чином, педагогічні працівники будуть працевлаштовані, шляхом переведення до закладу освіти – правонаступника.

 Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників і стосується виключно посад адміністративного персоналу (директора та його заступників), але ці працівники мають педагогічне навантаження та викладають предмети відповідно до свого профілю, які вони зможуть викладати і у подальшому.

 Реорганізація Катеринопільського ліцею шляхом приєднання до Катеринопільського ЗЗСО № 1 дасть тривалий економічний ефект за рахунок економії коштів громади. База наявних матеріально-технічних, трудових ресурсів об’єднаних двох закладів освіти дозволить створити освітній простір для надання якісних освітніх послуг, який буде конкурентоспроможним та задовільнить в нових умовах об’єктивні вимоги дітей та батьків.

 Але на даний час дискусії тривають. Громадське обговорення має тривати вцілому не менше одного року. Зацікавлені особи створюють ажіотаж навколо цього питання з метою розхитування ситуації в громаді. Володимир Коваленко закликав всі сторони бути толерантними, адміністрацію закладу – не перекручувати в особистих інтересах інформацію, доносити правдиву інформацію до батьків, не використовувати дітей у конфлікті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора