Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Про роботу бібліотечної мережі Катеринопільської територіальної громади

Дата: 23.08.2022 16:13
Кількість переглядів: 293

  На серпневому засіданні виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради одним із питань розглядався звіт директорки комунального закладу "Публічна бібліотека територіальної громади" Любові Приємської.

 За її інформацією на сьогодні до складу бібліотечної мережі Катеринопільської територіальної громади входять - центральна публічна бібліотека та 8-сільських бібліотек філій з 6-ма - бібліотечними пунктами обслуговування. Книжковий фонд є централізованим для всіх структурних підрозділів закладу та становить 156 082 примірників на суму 923,2 тис грн.

 Постійно бібліотечним колективом проводиться оновлення і осучаснення книжкового фонду. Так, Катеринопільську селищну бібліотеку в 2020 -2022 роках було відібрано Українським інститутом книги як одну з кращих закладів для поповнення книжкового фонду українською сучасною книгою. За ці три роки книжковий фонд закладу поповнився на 1240 книг загальною сумою –183,6 тис грн.

 Для забезпечення сучасного рівня обслуговування користувачів, крім проведення заходів з соціокультурного, патріотичного, правового, екологічного, адвокаційного та інших напрямків, а це близько 1 тисячі заходів в рік, з різної тематики, з різними категоріями користувачів, місцеві бібліотекарі дбають і про комфортне та корисне перебування їх в бібліотеках закладу. З цією метою створені інноваційні простори: україномовний простір, де проводяться заходи з популяризації книг українських авторів, арт-простір, в якому проводяться виставки умільців краю, ігровий простір для дітей, кінозал для дітей, творчий простір для дітей, в якому проводяться майстер класи по виготовленню поробок, простір здорового способу життя поза межами закладу для заняття з скандинавської ходьби, інформаційний хаб для інформування та навчання населення користуватися мобільними додатками, в тому числі й на платформі Дія, простір комп’ютерної грамотності, де кожен бажаючий мешканець громади поважного віку може опанувати навички користування смартфоном, планшетом та комп’ютером.

 Активом закладу розроблена та реалізується Програма комп’ютеризації бібліотек закладу. За роки реалізації Програми було прийнято участь в 6 проектах та конкурсах та поповнено матеріально-технічну базу закладу 17-ма комп’ютерами, ноутбуком, планшетом, кольоровим принтером, двома плазмовими телевізорами, двома велосипедами та мультимедійним обладнанням.

 В 2021 році заклад "Публічна бібліотека територіальної громади" на конкурсній основі був відібраний для участі в Державній програмі комп’ютеризації сільських бібліотек, що дало можливість закладу отримати 10 комплектів комп’ютерного обладнання для сільських бібліотек. А співпраця з Катеринопільською селищною радою сприяла виділенню субвенції на підключення до Інтернет мережі 6-ти сіл територіальної громади. За допомогою цих заходів в 2021 -2022 роках 70 відсотків бібліотек філій та бібліотечних пунктів отримали комп’ютерне обладнання та були під’єднані до інтернет мережі. Зокрема, це бібліотеки і бібліотечні пункти сіл Бродецьке, Петраківка, Гончариха, Вербовець, Лисича Балка, Вікнине, Пальчик та Кайтанівка.

 Комп’ютеризація виробничих процесів дала можливість бібліотекам та пунктам закладу розширити перелік додаткових інформаційно-бібліотечних послуг. Серед них пошук та друк інформації, сканування документів, навчання комп’ютерної грамотності, навчання з оплати комунальних послуг, оформлення допомоги ООН, отримання послуг через платформу ДІЯ, тощо.

 Співпраця бібліотек закладу з організаціями, громадськими організаціями, благодійними організаціями, спонсорами та меценатами завжди була в пріоритеті та відкрила можливість займатися додатковим видом діяльності - проектною діяльністю.

 З кожним роком партнерство та масштаб співпраці розширюється. Особливо плідною була співпраця з програмою Бібліоміст, за допомогою якої вдалося реалізувати 6 грантових проектів загальною вартістю 150,0 тис.грн., проектом Посольства США «Інтернет для читачів публічних бібліотек» залучено 7546 доларів, Міжнародним фондом «Відродження» реалізовано проект «Поповнення фонду сільських бібліотек на суму 10,0 тис.грн, Благодійним фондом Монсанто на 30,0 тис.грн, програмою Пульс- Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) на 10,0 тис.грн, Благодійною організацією «Помогатор» на 12,0 тис.грн та БФ «МХП-Громаді» реалізовано три проекти на 120,0 тис.грн.

 В рамках місцевих бібліотечних ініціатив територіальної громади реалізуються проекти «Читати це модно», якими йде популяризація читання, співпраця із закладами освіти ТГ. Здійснюється співпраця з медичними установами у реалізації проекту «COVID. Інформований –значить захищений», із службою зайнятості реалізують проект «Бізнес для початківців», із закладами освіти територіальної громади працюють над проектами «Мужні катеринопільчани - пам’ятаємо кожного» та «Бібліогалявина», з селищним краєзнавчим музеєм та навчальними закладами реалізують проект «Відомі люди Катеринопільщини», співпрацюють з відділенням денного догляду дітей з інвалідністю Територіального центру в реалізації проекту «Цікава середа» тощо.

 В рамках міжнародних, республіканських та обласних проектів продовжують реалізувати проекти «Інтернет для читачів публічних бібліотек», «Велобібліотека для обслуговування книгою літніх людей», «Живемо в стилі ЕКО», «Фізична активність ліки для здоров’я», «Діти проти поліетилену» та «Школа проектної діяльності».

 Велика робота пророблена, як працівниками бібліотек, так і директоркою закладу по формуванню позитивного іміджу. Участь в Бібліотечних форумах, Бібліотечних ярмарках в м Київ, Вінниця, Львів, Черкаси, перемога в конкурсах та право участі в тренінгах з проектної діяльності в м.Кам'янець – Подільський, Києві, Полтаві, Львові, де неодноразово презентувався досвід їхньої роботи в проєктній діяльності. Одним з напрямків формування іміджу закладу є ініціатива закладу в партнерстві з населенням громади, спонсорами, органами влади видання 5 книг та альбому краєзнавчого змісту. Це три книги віршів Миколи Штепана, книга поетичних творів літераторів «Поетичне гроно Катеринопільщини», альбом творчих робіт умільців Катеринопільського краю. Про відомих поетів та умільців нашого краю дізнався весь світ, адже книги розлетілися в різні куточки не тільки України, а й далеко за її межі. Вірші нашого земляка Миколи Штепана слухали львів’яни (участь у акції « Читаємо вірші земляків…»), вінничани та києвляни (участь у акціях «Знайомство з поетом….», вірші зі збірки «Поетичне гроно Катеринопільщини»).

 Важливим для формування іміджу закладу є і ведення веб- сайту та сторінок в соціальних мережах. Підключення до мережі інтернет сільських бібліотек філій дало можливість створити сторінки в соціальних мережах та інформувати населення про події, як в громаді, так і в світі, розширити спектр послуг та популяризувати роботу бібліотек закладу.

 Бібліотеки та бібліотечні пункти Катеринопільської територіальної громади мають потужний потенціал для підвищення якості життя, рівного доступу до інформації, знань і культурного надбання, особливо в наш неспокійний час. Тому, завдання працівників бібліотек використати цей потенціал на користь населення та для розвитку Катеринопільської територіальної громади.

                                      Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора