Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Громадське обговорення проекту рішення Катеринопільської селищної ради

Дата: 03.08.2022 09:31
Кількість переглядів: 341

Фото без опису З метою  вивчення думки жителів  Лисичобалківського старостинського округу щодо зміни типу та найменування Лисичобалківського закладу загальної середньої освіти в Катеринопільській селищній раді нещодавно відбулося засідання круглого столу. Участь в якому взяли заступник селищного голови Ірина Міненко, виконуючий обов’язки начальника відділу освіти, молоді та спорту Василь Бібік, профільні спеціалісти цього відділу, депутати Катеринопільської селищної ради Юрій Колісник та Надія Гордієнко, яка є директором Петраківського закладу освіти, староста Лисичобалківського старостинського округу Едуард Дашівець, директор Лисичобалківського закладу освіти Наталія Дашівець разом із представниками свого педагогічного колективу та батьків дітей, що навчаються в цьому закладі. 

 Відповідно до плану-графіку проведення публічного громадського обговорення проекту рішення селищної ради  стосовно цього  навчального  закладу     таке засідання проводилось вперше. Тож, Василь Бібік  ознайомив присутніх із законодавством України в освітянській галузі та відмітив, що освітня галузь Катеринопільської територіальної громади потребує приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту" та Закону України "Про повну загальну середню освіту". Далі довів до відома текст  проекту рішення селищної ради щодо зміни типу та найменування Лисичобалківського ЗЗСО, по якому й розпочалося публічне громадське обговорення. Було зазначено, що проектна потужність Лисичобалківського ЗЗСО становить 100 учнів, а фактично станом на 01.06.2022 року в цьому закладі навчається 65 здобувачів освіти, з яких 48 учнів та 17 вихованців дошкільного закладу. Середня наповнюваність класів становить 6,8 осіб, що свідчить про низьку  наповнюваність  класів. У третьому та шостому класах навчальний процес не проводився із-за відсутності контингенту учнів взагалі. Лише п’ять класів має наповнюваність 5 і більше учнів. Для семи учнів викладання здійснювалось за індивідуальною формою навчання. У 5-9 класах навчається 13, 0, 6, 4 та 3 учні відповідно. Кількість учнів, які навчаються у 1-4 класах становить 22 особи. Дошкільний підрозділ закладу відвідує 17 вихованців, що свідчить про продовження тенденції до зменшення контингенту учнів та низьку наповнюваність класів через декілька років.
 За наявності 48 учнів у Лисичобалківському ЗЗСО фінансування за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету за надання освітніх послуг здійснювалось приблизно за 4 класи із семи, тобто за 6,6 ставки вчителів за наявних 10,3 ставок. Решта витрат на оплату праці педагогічних працівників закладу здійснювалось за рахунок видатків із місцевого бюджету громади.
 Навчання 7 учнів за індивідуальною формою навчання в закладі здійснюється за рахунок утримання 3,7 ставок педагогічних працівників, що є більше  від розрахункової кількості ставок, визначених нормативами. А це 565 000 гривень видатків у рік, на які не виділяються кошти з державного бюджету та які дофінансовуються за рахунок коштів місцевого бюджету. Зауважимо, що таке до фінансування по цьому навчальному закладі йде щорічно, починаючи з 2017 року. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №1088 "Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами" розрахункова наповнюваність класів, за якою обраховується обсяг освітньої субвенції, в середньому у громаді має становити неменше 14 учнів. Враховуючи значну тенденцію до зменшення контингенту учнів та вихованців дошкільної освіти, спостерігається досить невтішна демографічна ситуація в Лисичій Балці у наступні 5 навчальних років. Зокрема, кількість здобувачів освіти з року в рік коливається від 3-5 дітей. Тому, є підстава  для зміни типу  Лисичобалківського  закладу  загальної середньої освіти у Лисичобалківську початкову школу з дошкільним підрозділом. За рішенням депутатів селищної ради саме ця пропозиція й винесена на громадське обговорення, що буде тривати не менше одного року.
 Своїми баченнями  щодо реорганізації Лисичобалківського закладу освіти  поділилися представники Лисичобалківської громади, які висловилися проти пониження рівня навчального закладу. Директором  Лисичобалківського закладу освіти Наталією Дашівець були внесені пропозиції  щодо припинення цьогорічного громадського обговорення із зміни типу їхнього навчального закладу та перенести розгляд даного питання  не раніше 2026-2027 навчального року. 
 Підсумовуючи засідання круглого столу, Ірина Міненко зауважила, що пропозиції, щФото без описуо прозвучали під час громадського обговорення будуть донесені до відома депутатів селищної ради. Також вона повідомила присутнім, що обговорення  триває з травня 2022 року і сьогоднішнє засідання круглого столу – це його перший публічний захід. За планом   19 серпня 2022 року буде проведено зустріч  із жителями Лисичобалківського старостинського округу  з цього питання. А в травні 2023 року заплановано ще провести одне засідання круглого столу. І  тільки  після проведення громадського обговорення зміни типу  Лисичобалківського закладу загальної середньої освіти депутатами буде прийматися рішення щодо його перетворення та зміни найменування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора