Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Інформація про хід виконання цільових програм у сфері охорони здоров'я

Дата: 02.08.2022 08:24
Кількість переглядів: 355

Фото без опису На липневому засіданні виконавчого комітету згідно плану роботи виконкому розглянуто питання щодо виконання цільових програм у сфері охорони здоров’я на території Катеринопільської громади. Адже відомо, що зараз фінансування на всі галузі іде за програмно-цільовим методом, тобто є проблема – має бути програма з визначеними цілями та завданнями.

 Відповідно до поданої інформації на розгляд членів виконкому з цього питання стисло інформуємо мешканців Катеринопільської територіальної громади щодо їх виконання.

 З метою організації розвитку, підвищення ефективності, якості та забезпеченні доступного медичного обслуговування населення у сфері охорони здоров'я за рахунок можливостей місцевого самоврядування Катеринопільською селищною радою прийнято декілька цільових програм та забезпечено реалізацію заходів по них у 2022 році. Саме за цими програмами забезпечується фінансова підтримка двох комунальних некомерційних підприємств: Катеринопільського центру первинної медико-санітарної допомоги та Катеринопільської багатопрофільної лікарні, які надають медичну допомогу на території Катеринопільської територіальної громади.

 Програму розвитку та підтримки КНП "Катеринопільський центр первинної медико-санітарної допомоги" на 2022 рік прийнято з метою зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення шляхом формування та налагодження ефективного функціонування системи надання доступної та якісної первинної медичної допомоги. Нею передбачено обсяг фінансування з бюджету територіальної громади в розмірі 3,4 млн грн., з яких 3,3 млн грн вже підкріплені кошторисними призначеннями. Основними видатками по Програмі є забезпечення виплати заробітної плати, матеріальної допомоги на оздоровлення, стимулюючих виплат середньому та молодшому персоналу фельдшерських пунктів та медичних пунктів тимчасового базування у сільській місцевості. Частину коштів на фінансування діяльності Центру надає Національна служба здоров’я України з державного бюджету, але їх не вистачає для забезпечення роботи центру. Тому, згідно цієї прийнятої Програми йде дофінансування цього медичного закладу з бюджету Катеринопільської територіальної громади.

 Кошти використовувались на придбання дитячого харчування дитині, народженій від ВІЛ інфікованої матері, на оплату відряджень медичних працівників для підвищення професійної підготовки та для проходження навчання на курсах удосконалення, відшкодування витрат на суму 74,8 тис грн щодо відпуску лікарських засобів для лікування 62 хворих із числа пільговиків, а саме: 4 осіб з інвалідністю ІІ групи, 2 ветеранів військової служби, 14 учасників бойових дій, 18 онкологічних хворих, 6 хворих епілепсією, 9 хворих цукровим діабетом, 6 громадян з хворобою Паркінсона та по одному хворому з хворобою Бехтерєва, ревматоїдним артритом та психічними розладами. Найбільшими видатками за цією Програмою є оплата енергоносіїв та комунальних послуг. За перше півріччя 2022 року вже проведено таких видатків на 344,7 тис грн та до кінця поточного року згідно потреби додатково виділені кошти з бюджету громади на оплату послуг та енергоносії в сумі 130 тис грн.

 Програма медико-соціальної реабілітації інвалідів, осіб похилого віку та учасників антитерористичної операції/операції Об'єднаних сил на 2022 рік, що діє при Центрі є не менш важливою. Адже її метою є забезпечення соціальної-медичної підтримки, соціальної адаптації інвалідів та осіб похилого віку, учасників антитерористичної операції/операції Об'єднаних сил. Обсяг фінансування Програми у 2022 році становить 100 тис. грн., з яких вже використано майже 50 тис грн на придбання підгузків, калоприймачів, сечоприймачів для інвалідів 1 та 2 групи.

 Також при КНП "Катеринопільський центр первинної медико-санітарної допомоги" в 2022 році діють ще такі цільові програми, як Програма з інфекційного контролю та Програма забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання. Обсяг фінансування по кожній із цих програм передбачено по 50 тис.грн. Але за перше півріччя 2022 року виконавцями вживалися заходи на виконання цих програм, що не потребували фінансування. У II півріччі 2022 року планується придбати бактерицидні опромінювані та дезінфікуючі засоби в разі потреби. На даний час лікарськими та дезінфікуючими засобами забезпечує Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА, а також використовуються залишки з минулого року.

 Найбільшою по обсягу фінансування є Програма розвитку та підтримки комунального-некомерційного підприємства "Катеринопільська багатопрофільна лікарня" на 2022 рік". Метою її є підвищення якості та ефективності надання вторинної медичної допомоги на базі Катеринопільської багатопрофільної лікарні, поліпшення демографічної ситуації, збереження та зміцнення здоров'я населення, покращення матеріально-технічної, діагностичної та лікувальної бази. Потреба обсягу фінансування Програми у 2022 році становить 6,3 млн грн, але на даний час передбачено тільки 5,1 млн грн. З них станом на 01.07.2022 вже використано 2,3 млн грн.

 Найбільше коштів на виконання цієї Програми передано з бюджету Катеринопільської територіальної громади, що становить майже 4,8 млн грн. Із сусідніх територіальних громад відповідно передано 90,7 тис.грн з бюджету Єрківської селищної ради та 212,8 тис.грн з бюджету Мокрокалигірської селищної ради. Найбільші видатки за цією Програмою йдуть на забезпечення оплати комунальних послуг та енергоносіїв. Розмір таких видатків складає майже 3,5 млн грн, з яких більше 3,2 млн грн передано з бюджету Катеринопільської територіальної громади. А внесок сусідніх громад виглядає зовсім мізерним у порівнянні з внеском нашої громади. Зокрема, з бюджету Єрківської територіальної громади передано лише 52,6 тис грн і з бюджету Мокрокалигірської територіальної громади - 205,8тис грн.

 З бюджету Катеринопільської територіальної громади також по цьому медичному закладі проводиться оплата не комунальних послуг, послуг зв'язку, охорони об'єктів, роботи ліфтів, повірка медичного обладнання, тощо. На це в поточному році вже використано 64,9тис.грн.

 Також із бюджету Катеринопільської ТГ відшкодовано витрати, пов'язані з відпуском лікарських засобів за пільговими рецептами 10-м хворим пільгових категорій на 7,0тис.грн, на придбання продуктів харчування для пацієнтів стаціонару на 68,9тис.грн, на придбання медикаментів для стаціонарних хворих на 14,4тис.грн, виплачено заборгованість по заробітній платі за грудень 2021 медичним працівникам в сумі 122,0тис.грн.

 Крім того, ще за рахунок бюджету територіальної громади забезпечується виконання таких трьох цільових програм: з фінансової підтримки Катеринопільської багатопрофільної лікарні в наданні медичних послуг з медичного обстеження придатності громадян до військової служби на 2022-2024 роки з обсягом фінансування 49,5 тис. грн, з інфекційного контролю в комунальному некомерційному підприємстві "Катеринопільська багатопрофільна лікарня" на 2022-2024 роки та з надання медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД на 2022-2024 роки.

 У січні-червні поточного року кошти, передбачені на фінансування двох останніх цільових програм майже не використовувалися в зв'язку із виділенням коштів Національною службою здоров'я України на їх виконання та отриманням гуманітарної допомоги медикаментами, дезрозчинами та іншим необхідними матеріалами і засобами.

 Отже, підсумовуючи виконання цільових програм у сфері охорони здоров'я, можна відмітити, що виконавцями та учасниками, зазначеними в них, забезпечується робота з їх реалізації на даний час. Але якість та повнота їх реалізації цілком залежатиме від своєчасності та обсягів фінансування по них.

 Тому, Катеринопільська селищна рада фінансово підтримує всі цільові програми у сфері охорони здоров'я та й надалі сприятиме відповідальним виконавцям та учасникам в забезпечені їх виконання. Адже, за результатами їх реалізації стоїть життя і здоров’я жителів територіальної громади та створення належних умов праці для медичних працівників Катеринопільського ЦПМСД і Катеринопільської багатопрофільної лікарні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора