Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відбулася нарада керівників закладів освіти

Дата: 03.05.2022 14:08
Кількість переглядів: 240

Фото без опису Нещодавно відбулася нарада з керівниками закладів освіти громади, у якій взяв участь селищний голова Володимир Коваленко, його заступник-начальник відділу соціального захисту населення та охорони здоров’я селищної ради Ірина Міненко, виконуючий обов’язки начальника відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Василь Бібік та голова профспілки працівників освіти Катеринопільщини Роксана Бойко.

 Освітяни зібралися, щоб разом обговорити та знайти можливі шляхи вирішення ситуації з дефіцитом коштів, яка виникла після зменшення надходжень освітньої субвенції за повідомленням Державної казначейської служби України від 11.04.2022 № 22 «Про зміни до річного розпису асигнувань державного бюджету (міжбюджетні трансферти) на 2022 рік». Відповідно до цих змін у бюджеті Катеринопільської селищної територіальної громади зменшені річні призначення з освітньої субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на понад 3,745 млн грн. Ці кошти за рішенням Уряду підуть на потреби оборони та безпеки нашої держави відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 401 «Про спрямування коштів резервного фонду державного бюджету», якою скорочено видатки загального фонду Державного бюджету України на 2022 рік та одночасно збільшено обсяг видатків за програмою “Резервний фонд”.

 Враховуючи освітню мережу Катеринопільської територіальної громади, яка включає в себе 8 закладів загальної середньої освіти, з яких два є опорними, що мають додатково 7 сільських філій, таке зменшення освітньої субвенції створює дефіцит коштів у розмірі майже двохмісячного фонду оплати праці педагогічних працівників закладів загальної освіти територіальної громади. Бюджет територіальної громади також не спроможній закрити цей дефіцит коштів, адже на його утриманні перебуває вся мережа дошкільних та позашкільних закладів, а також утримання всіх освітніх закладів, в тому числі і технічного персоналу.

 Ще селищний голова Володимир Коваленко звернув увагу присутніх на високі ризики з наповненням місцевого бюджету, адже всі платники податків працюють в умовах воєнного стану, в яких агресор застосовує методи створення енергетичної та продовольчої кризи, що негативно відображається на економічному стані як держави, так і суб'єктів господарювання. Він наголосив на тому, що всім необхідно згуртуватися, щоб не тільки вистояти перед будь-якими викликами сьогодення, а й допомогти нашим захисникам перемогти ворога.

 Виконуючий обов'язки начальника відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Василь Бібік проінформував присутніх щодо наповнюваності класів у школам громади. Зокрема, він зупинився на кількості класів із 4 і менше учнями, які є в селах громади. В таких класах навчаються 75 учнів, що перебувають на індивідуальній формі навчання і на освіту яких не надходить субвенція з Державного бюджету. Крім цього, зовсім немає дітей у шести класах закладів освіти громади. Також ним була відмічена невтішна демографічна ситуація по населеним пунктам громади, яка час від часу буде вносити корективи і вимоги щодо модернізації системи освіти громади. Для прикладу було наведено статистичні дані щодо кількості учнів, що підуть до першого класу. Якщо в 2022-2023 навчального року першокласниками стануть 115 дітей громади, то вже в 2026-2027 навчальному році їх кількість сягне лише до 64 дитини.

 Ще обговорили і ситуацію із виїздом дітей шкільного віку за кордон у зв'язку з воєнним станом в Україні. На сьогодні з нашої територіальної громади вже виїхало 79 дітей і не відомо коли і в якій кількості вони повернуться.

 Далі Василь Бібік запропонував на розгляд та обговорення ряд заходів, спрямованих на зменшення дефіциту коштів в освітянській галузі. Серед них, необхідність перегляду умов оплати праці педагогічних працівників в частині зменшення до мінімуму гарантованих надбавок та доплат, відпустки без збереження заробітної плати та перегляд мережі освітніх закладів. Оптимізація мережі освіти з урахуванням фінансової ситуації, що склалась, стала окремим важливим приводом для обговорення, в якому взяли участь керівники закладів загальної середньої освіти та дошкілля.

 Всі учасники наради із розумінням віднеслися до запропонованих заходів та домовились про спільні дії щодо їх застосування у колективах закладів освіти.

 Підсумовуючи нараду, селищний голова подякував освітянам за розуміння ситуації із недофінансуванням освітньої галузі та за вагому допомогу ЗСУ, територіальній обороні та вимушеним переселенцям. Щодо реорганізації освітніх закладів або пониження їх ступеню повідомив, що всі ці питання будуть винесені на громадські обговорення з жителями територіальної громади, які триватимуть не менше одного року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора