Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

СПАЛЮВАННЯ СУХОСТОЮ ПІД ЧАС ВІЙНИ МОЖУТЬ ПРИРІВНЮВАТИ ДО ДИВЕРСІЙ

Дата: 24.03.2022 09:37
Кількість переглядів: 137

Фото без описуНе зважаючи на численні застереження місцевої влади та рятувальників, населення продовжує нехтувати заходами пожежної безпеки, спалюючи сухостої трави, чагарників, сміття та іншої рослинності.

Першочергово застерігаємо мешканців всіх населених пунктів Катеринопільської територіальної громади, що на час воєнного стану спалювання сухостою може бути прирівнено до диверсій. Масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу. Водночас задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України та територіальної оборони, що може призводити до неконтрольованих ситуацій.

Тому, селищна рада та її виконавчий комітет закликають всіх мешканців Катеринопільської територіальної громади суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не провокувати пожежі в природних екосистемах та попереджають про кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення цих вимог.

Доводимо до відома громадян про внесені зміни до Кримінального кодексу України, якими посилили відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності. Такі дії караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану караються позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Крім того, порушників пожежної безпеки можуть також притягти до кримінальної відповідальності, якщо внаслідок підпалу відбулось знищення або пошкодження чужого майна у великих розмірах, спричинило тяжкі тілесні ушкодження або загибель людей. Такі дії караються позбавленням волі до восьми років.

До адміністративної відповідальності будуть притягнуті правопорушники за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків. Громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин та птиці, а також неконтрольоване поширення вогню.

Отже, якщо ви побачили людину, яка палить сухе листя або траву, спробуйте переконати в тому, що спалювання сухих рослин шкодить людині та довкіллю, згадайте про відповідальність, яка наступає внаслідок підпалу, якщо ж переконання не працюють – викликайте поліцію.

Віримо, що лише разом, ми зможемо зменшити кількість пожеж у природних екосистемах та посилимо основи національної безпеки в умовах воєнного стану!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора