Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Пам’ятка щодо виготовлення, зберігання та споживання консервів в умовах воєнного стану.

Дата: 12.03.2022 09:50
Кількість переглядів: 101

Фото без описуЗ метою профілактики виникнення захворювань на ботулізм серед цивільного та військового населення, пов’язаних із споживанням консервів, виготовлених у домашніх умовах, на харчоблоках, пунктах організації харчування  для тимчасово переміщених осіб, гуманітарних потреб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони тощо, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • для приготування м¢ясних, рибних, грибних, овочевих консервів використовувати лише доброякісні, свіжі продукти;
  • дотримуватись температурних умов та термінів зберігання сировини;
  • м'ясо, рибу, гриби, овочі тощо перед консервуванням обов’язково піддавати ретельній обробці (перебрати, очистити, промити декілька разів питною водою);
  • добре стерилізувати банки та кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
  • неухильно дотримуватись рецептур (концентрацій солі, оцтової кислоти) та технології приготування консервованих  харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі, зокрема посібниках по домашньому консервуванню;
  • найбезпечніше - виготовляти консерви методом автоклавування;
  • за відсутності автоклаву при виготовленні м¢ясних або рибних консервів проводити тіндалізацію: декілька разів протягом двох діб стерилізувати їх при температурі 100 0С по 5 хвилин з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор в палички ботулізму, - останні гинуть при наступній стерилізації; після чого простерилізувати при температурі 100 0С 40-60 хвилин та герметично закрити;
  • після останньої стерилізації консерви слід негайно охолоджувати і зберігати при температурі не вище +14°C;
  • дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю та інше);
  • м’ясні, рибні, грибні консерви перед вживанням обов’язково піддавати ретельній термічній обробці протягом 15-20 хв. (проварювання, тушкування, запікання тощо);
  • не купувати консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб;

 

При перших ознаках інфекційного захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне !


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора