Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Звіт директора Катеринопільського будинку культури територіальної громади Юлії Пономаренко про роботу закладу

Дата: 21.02.2022 15:45
Кількість переглядів: 1896

Фото без опису

 Комунальний заклад "Катеринопільський будинок культури територіальної громади" є одним з найкращих будинків культури Черкаської області, саме таке звання заклад отримав у 2020 року і є організатором та співорганізатором проведення різнопланових заходів: урочистостей та концертів до державних, професійних, календарно-обрядових свят тощо.

  Робота закладу організовувалася керуючись розробленою програмою розвитку закладу на 2017-2021 роки та спрямовувалася на удосконалення та збереження діючої мережі клубних закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, задоволення культурних та духовних потреб населення й організацію його дозвілля. Особлива увага приділялася підвищенню ефективності роботи галузі, пошуку шляхів забезпечення функціонування закладів, орієнтованих на розширення джерел фінансового забезпечення та оптимізацію витрат на їх утримання і розвиток, адже заклади культури є однією з складових, які відіграють важливу роль у збереженні національної самобутності, формуванні духовних та естетичних цінностей суспільства.

  Катеринопільський будинок культури територіальної громади організовує свою роботу згідно річного плану роботи. Заклад є центром методичної та культурно-освітньої роботи в Катеринопільській територіальній громаді, регулює всі процеси культурно-просвітницької діяльності клубних закладів (філій), постійно надає методичну та практичну допомогу сільським клубним установам (філіям), проводить семінарські заняття з керівниками установ та фахівцями різних мистецьких жанрів.

  Комунальний заклад "Катеринопільський будинок культури територіальної громади" має відокремлені структурні підрозділи-філії: 18 сільських будинків культури та клубів. Ними проводяться різні за формою та тематикою культурно-дозвіллєві заходи, половина з яких висвітлювали події місцевого, загальнодержавного та державного значення.

  З метою організації та проведення більш цікавих культурно-масових

заходів, для забезпечення ефективної роботи закладу здійснено заходи, які були поставленні програмою розвитку закладу на 2017-2021 роки та спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури :

- придбано звукове обладнання (мікшерний пульт);

- придбано відеокамеру (БК)

- придбано бензопилу;

- придбано електролічильника;

- придбано ноутбук (СК –філія Гуляйполе);

- придбано зарядне до планшету(СБК –філія Потоки);

- проведено поточні ремонти ( БК та філії);

- придбано лампочки (для БК та філій);

- придбано 3 мікрофони(для СБК –філія Потоки та СК- філія Гуляйполе)

- придбано 8 обігрівачів (для БК та філій);

- придбано мультикор;

- придбання господарчих та канцелярських товарів;

- проведено поточний ремонт хореографічної зали в рамках проекту "Сучасний хореографічний зал" (замінено вікна, двері, постелено лінолеум, обладнано сучасними світильниками, дзеркалами та хореографічними станками);

- проведено поточний ремонт даху (СБК –філія Петраківка);

- проведено поточний ремонт даху (СБК –філія Пальчик);

-проведено поточний ремонт даху (СБК –філія Стійкове).

-замінено одяг сцени;

-придбано три комплекти жіночих костюмів, чоловічих вишиванок, комплект вишиванок для хору, сукні для ведучих;

-придбано жіночі чобітки;

-придбано музичні інструменти: кобзу та тамбурин;

-придбано дим машини та світлову апаратуру;

-проведено поточний ремонт кабінету художнього керівника та закуплено комплект меблів.

   На майбутнє заклад планує розвиватися та удосконалюватися за рахунок грантових програм, спонсорських коштів та бюджету селищної ради.

  Однією з головних проблем з якою довелося зіткнутися закладам культури, це світова пандемія коронавірусної хвороби, яка фактично зупинила "культурну індустрію для широкого загалу". Але і тут працівники закладів не втратили своїх професійних навичок. Вони навчилися працювати для публіки, яка в період пандемії навчилася жити онлайн. Більша кількість заходів проводилася без глядачів, для висвітлення в соціальних мережах. Це і слайд-шоу до різних пам’ятних дат, і відеокліпи та концерти. Більшість колективів як фольклорних, так вокальних і драматичних також навчилися створювати якісний відеопродукт. Мали змогу і дистанційно взяти участь в низці обласних заходів, що проводилися онлайн. Також заклад культури нашої громади, чи не першим в області почав проводити дистанційні конкурси, а це і конкурс малюнків "Світ очима дитини" , онлайн-конкурс "Тарасові шляхи", вокальний конкурс "VOICE of UKRAINE", фотоконкурси, що був організований на базі Катеринопільського будинку культури і спонсори залюбки погоджувалися фінансувати такого роду заходи. Хочеться відзначити, що "Катеринопільський будинок культури територіальної громади" перший в області створив в соцмережі "Фейсбук" сторінку, де розміщена інформація по майстрах Катеринопільщини.

  Для задоволення культурних, естетичних та духовних потреб населення Катеринопільської громади при закладах культури функціонують вокальні, драматичні, хореографічні, фольклорні та інші аматорські формування. При Катеринопільському БК діє 26 аматорських формувань.

  Головними напрямками розвитку культурно-дозвілевої діяльності закладу культури є:

-формування та розкриття творчих здібностей різновікових груп населення;

- залучення нових учасників художньої самодіяльності.

- відзначення знаменних пам’ятних дат;

-краєзнавча робота закладу культури;

- проведення звітних концертів перед населенням;

- проведення щорічного фестивалю дитячої та юнацької творчості;

- проведення різноманітних творчих виставок;

- підвищення ролі сільських творчих колективів;

- розвиток усіх видів та жанрів народної творчості;

- висвітлення роботи закладу через Інтернет та соціальні мережі.

  Серед усіх жанрів аматорського мистецтва вокально-хоровий жанр займає найважливіше місце, як найбільш масовий і розвинений.

 Наш край багатий своїми пісенними традиціями. Колективи демонструють нові творчі здобутки, заряджають високою духовною енергією, натхненням, любов’ю до прекрасного шанувальників співу.

  Народні ансамблі "Ностальгія" та "Калниболотський курінь" - ці колективи завжди тепло сприймає глядач, адже вони не тільки співають, а ще й підтанцьовують. Учасники колективів віддають часточку свого серця і душі, запалюють своїм теплом глядацький зал, тому у них і з’явились послідовники. Їх люблять і чекають їх виступу на кожному концерті. Прикрашають концертні програми також народний оркестр народних інструментів та фольклорний ансамбль "Поточаночка". Народні колективи Катеринопільщини є найбільшою гордістю нашого краю. І саме цього року народні колективи пройшли переатестацію та гідно підтвердили звання "народний".

  В громаді на належному рівні проводяться культурно-масові заходи, що охоплюють різні категорії населення, популяризують творчість видатних митців, молодих виконавців, обдарованих дітей, молоді та аматорів різного віку.

  З особливою увагою готуються до своїх заходів працівники сільських закладів культури. Оскільки на селі працювати в два рази важче, а зарплата вдвічі нижча. Скоротилася і чисельність дітей на селі.

  Самодіяльні артисти сіл та громади радували глядачів концертними програмами, які були приурочені знаменним і пам’ятним датам. Багато заходів було відзнято, як "відеопродукт" в Катеринопільському будинку культури, про що вже зазначалося. Загалом орієнтувалися на "карантинні зони", щоб не порушувати умов карантину.

   Український народ багатий на традиції, звичаї, свята та обряди. Широкий колорит народної музики відображаються в роботі фольклорних колективів, що працюють в клубних установах Катеринопільської громади. Велика увага року приділялася таким колективам як "Червона калина" Ромейківського СК, "Любисток" Кайтанівського СБК та "Оберіг" Катеринопільського БК, "Журавка" Гуляйпільського СК оскільки ці колективи планують завоювати звання "Народний колектив", тому їхній концертний графік виріс вдвічі. І виступають вони не лише в громаді, а й далеко за її межами.

  Продовжує свою концертну діяльність в інстументальному жанрі і рок-гурт "Театр світла", що цього року брав участь не лише в заходах громади , а й в обласному заході "Свято без приводу", виступили на Всеукраїнському фестивалі "СПОРТФЕСТ" та взяли участь Міжнародному конкурсі "Алея зірок", де зайняли перше місце в номінації "авторська пісня".

  Як інструментальні колективи чудово зарекомендували себе вокально-інструментальний ансамбль "Тікич" та інструментальний ансамбль "Забава", що брали участь в безлічі заходів Катеринопільської громади, також і в сусідніх громадах.

  Драматичні колективи комунального закладу "Катеринопільський будинок культури" проводили свою роботу на задовільному рівні, в режимі репетицій та роботи "онлайн" та в "живу". Яскраво свою роботу показав театральний колектив "Етюд", адже саме цей колектив продовжував працювати в режимі "онлайн" і за допомогою акторів колективу відзнято короткий фільм-постановку "Чорнобильські дзвони", присвячену пам’яті аварії на Чорнобильській АЕС, постановку "Грішна. Каюсь" присвячену жертвам Голодомору, ще колектив працює в комедійному жанрі. Відновив свою роботу театральний колектив "Спадщина" і цього річ потішив глядачів виставами, серед яких "Коли сонце зійде, роса очі виїсть".

  В Катеринопільській громаді набирає ще більше обертів хореографічне мистецтво. Хочеться відзначити такі колективи як "Вербиченька", "Рушничок". Ці колективи протягом року брали участь в конкурсах різних рівнів, і обов’язково привозили на Катеринопільщину Гран-прі. Хореографічний колектив "Флоркрафт" постійний учасник заходів як громади, так і району. Цьогоріч в стрій став новостворений "Danсing Stars" і відразу порадував Катеринопільський будинок культури перемогою на Всеукраїнському фестивалі "Осіння фантазія", що проходив в м. Черкаси.

    Для любителів потанцювати цього річ розгорнули масштабний проект "Сучасний хореографічний зал". Об’єднавши зусилля, звичайні люди та спонсори, змогли назбирати необхідні для ремонту хореографічного класу кошти, і на День працівника культури відкрили омріяну хореографічну залу у Катеринопільському будинку культури. Тепер там мають змогу займатися не лише хореографічні колективи, а й любителі послідкувати за своєю фігурою, адже по вечорах - заняття з фітнесу.

  Загалом культура в громаді піднялася на багато вищий рівень, ніж в минулих роках, хоч і зіткнулися з такою проблемою як недостатня кількість професійних кадрів, але маємо надію, що найближчим часом ситуація покращиться. Працюючи далі, ми створюватимемо нові колективи , і вони ще не раз полонять своїми виступами глядачів.

  Оскільки немає більшої нагороди як захоплюючі оплески від вдячних, щасливих глядачів, можна зазначити, що відповідальна і наполеглива праця працівників культури, у поєднанні з сумлінним відношенням до справи, обов’язково принесе позитивні результати та творчі успіхи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора