Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відновне правосуддя для неповнолітніх

Дата: 18.02.2022 09:43
Кількість переглядів: 152

Фото без опису   В Україні на сьогоднішній день дуже поширена проблема скоєння правопорушень, злочинів серед неповнолітніх, в зв’язку з цим на території України впроваджено та реалізується програма «Відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» 
   Програма відновного правосуддя впливає на розвиток дитини, яка підозрюється у скоєнні злочину, та допомагає адаптуватися в соціумі в майбутньому. 
   Умови, за яких застосовується  програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину, а саме:
-  наявності потерпілої сторони - фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
-  вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
-  визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
-  згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.
   Яку мету являє програма відновного правосуддя для неповнолітніх - це,  максимальне відновлення психологічного та емоційного стану неповнолітнього, щоб вплинути та не допустити скоєння злочинів в майбутньому. Усвідомлення неповнолітнім того, що він має конфлікт із законом та необхідністю вжити заходів задля недопущення правопорушень в подальшому. Відшкодування заподіяної шкоди потерпілому. На ранніх етапах виведення неповнолітнього з кримінального процесу.
   Програма полягає у тому, що є можливість розглянути усі аспекти конфлікту та усунути його основні причини. Програма дає можливість конфіденційно вирішити спір, усунути всі можливі негативні наслідки для неповнолітнього та уникнення кримінальної відповідальності.
    Особи, які беруть участь у процесі програми відновного правосуддя – це неповнолітня особа,що скоїла злочин та  погодилися брати участь у програмі з відновного правосуддя, професійний психолог, медіатор тобто посередник та потерпіла сторона, також можуть приймати участь у програмі соціальний працівник, представник органу пробації, прокурор.
   Якщо обставини кримінального провадження відповідають умовам, прокурор повідомляє неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, про можливість реалізації Програми та укладення угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Між учасниками процесу проходить бесіда за участю медіатора, яка спрямована на мінімізацію негативних наслідків та максимально задоволення інтересів обох сторін. В разі досягнення спільної згоди, між неповнолітнім та потерпілою стороною укладається медіаційна угода та відшкодовується завдана шкода потерпілому.
   Для отримання безоплатної правової допомоги можна звернутись до сектору «Катеринопільське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Катеринопіль вул. В. Чорновола,1, каб.№6, тел. 04742-2-23-82, E-mail:  katerynopilske@legalaid.ck.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора