Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Виконавчим комітетом встановлено оновлені тарифи на комунальні послуги для населення та інших споживачів

Дата: 07.02.2022 10:10
Кількість переглядів: 179

 Фото без опису4 лютого селищний голова Володимир Коваленко провів засідання виконавчого комітету, на якому були розглянуті питання, що стосувались встановлення тарифів на послуги комунального підприємства "Катеринопільське селищне житлово-комунальне господарство" селищної ради з централізованого водопостачання та водовідведення на території смт Катеринопіль для різних категорій споживачів, а також стосовно поводження з побутовими відходами,  транспортування і очищення рідких відходів.

   Доповідала з цих питань порядку денного економіст комунального підприємства Марія Підгірна, яка й повідомила, що відповідно до змін у законодавстві та з метою забезпечення відшкодування всіх економічно обгрунтованих витрат на надання житлово-комунальних послуг передбачено обов'язковий перегляд тарифів щороку. Це пов’язано, насамперед, зі зміною вартості складових витрат, які формують структуру тарифів.

  Діючі на сьогодні тарифи з вищезгаданих послуг були затверджені рішенням виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради ще у грудні 2016 року, їх структура  не переглядалася протягом 5 років.

    В умовах зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати (у грудні 2016 року – 1600 грн., у грудні 2021 року – 6500 грн.), вартості електричної енергії, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів, виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам підприємства. Найбільші збитки несе підприємство по централізованому водопостачанню і вивезенню побутових відходів. Також з часу встановлення діючого тарифу відбулося зростання індексу споживчих цін на товари та поФото без описуслуги, що в свою чергу призвело до збільшення вартості основних складових тарифів.

         Комунальним  підприємством виконано необхідні розрахунки відповідно до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 та  Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 року № 1010.

    Після оприлюднення повідомлення комунального підприємства про намір змінити тарифи, зауважень і пропозицій від споживачів не надійшло.

     На засіданні виконкому після детальних обговорень, зваживши всі міркування навколо внесених питань,  було прийнято рішення про  встановлення з 15 лютого 2022 року тарифів на послуги КПСЖКГ"  селищної ради в наступних розмірах:

1. На території смт Катеринопіль для споживачів, які  не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та централізованого  водовідведення (населення, бюджетні установи, інші споживачі):

- централізоване водопостачання  - 67,94 грн. за 1 куб.м. з ПДВ;

- централізоване водовідведення -27,92 грн. за 1 куб.м. з ПДВ.

2. Поводження з побутовими відходами:

-для населення, яке проживає в приватних будинках (щомісячна плата для однієї людини) - 61,00 грн. з ПДВ;

-для населення, яке проживає в в багатоповерхових будинках (щомісячна плата для однієї людини) - 51,50 грн. з ПДВ;

- бюджетні установи та організації,  за 1 м 3 -376,60 грн. з ПДВ;

- інші споживачі,  за 1 м 3 - 391,40 грн. з ПДВ.

3. Транспортування, очищення рідких відходів:

- населення,  за 1 м 3 -166,70 грн. з ПДВ;

- бюджетні установи та організації,  за 1 м 3 - 290,45 грн. з ПДВ;

- інші споживачі,  за 1 м 3 - 296,20 грн. з ПДВ.

 Також прийнято рішення про  втрату чинності з 15 лютого  2022 року  рішень виконавчого комітету селищної ради  щодо попередніх тарифів.

 Член виконкому Аріадна Войтенко внесла пропозицію щодо необхідності  впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів на території селища Катеринопіль. Найперше розпочати з відокремлення від інших відходів саме пластику, який не тільки володіє вкрай тривалим терміном розкладання, а й завдає значної шкоди екології.    Розмістити відповідні контейнери можна близько навчальних закладів, аби привчати підростаюче покоління дбати про довкілля, а також на території медичних закладів, згодом на більшості  вулиць селища.      

  Селищний голова, як і інші члени виконкому, підтримали таку пропозицію, зауваживши, що  це стане важливим кроком нашої громади у сфері збереження навколишнього середовища для майбутніх поколінь.

    Фото без описуНачальник Катеринопільського селищного житлово-комунального господарства  Петро Підгірний, поінформував що наразі, можливості підприємства не дозволяють  повною мірою впроваджувати роздільне збирання відходів,  адже потрібно буде вирішувати ряд організаційних питань, а саме: необхідно визначитись з територією, де буде зберігатися пластик до його  відправлення на переробку, відсутність контейнерів в достатній кількості, а головне  - можливості  для збуту таких об’ємів пластику, адже підприємство з переробки цієї сировини на території району поки що відсутнє.

   Володимир Коваленко, наголосив, що завдяки тому, що наші відходи замість сміттєзвалища, будуть потрапляти на переробку, ми зможемо подбати про екологічно чисте довкілля, а комунальне підприємство отримає від цього ще й невеликий дохід. Він доручив Петру Підгірному вивчити підняте питання щодо  впровадження відокремлення пластику від інших відходів та механізм його підготовки до  збуту. Також наголосив на невідкладному вирішенню питань зменшення втрат води по селищу у системі централізованого водопостачання та належної роботи пожежних гідрантів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора