Катеринопільська територіальна громада
Офіційний веб-сайт Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області

Відбулись заходи з нагоди 77-ї річниці визволення населених пунктів Катеринопільської територіальної громади від німецько-фашистських загарбників

Дата: 10.03.2021 13:08
Кількість переглядів: 788

      Фото без описуПочаток березня для Катеринопільщини завжди залишиться символом доблесті і героїзму, свідченням стійкості і самовідданості старшого покоління. Саме в ці дні, 77 років тому завдяки героїчним зусиллям 53-ої армії Другого Українського фронту  з території селища Катеринопіль та із навколишніх сіл було вигнано останнього фашистського загарбника. За пропозицією Миколи Поліщука, голови  ветеранської організації Катеринопільської територіальної громади, згідно рішення виконавчого комітету  селищної ради започатковано відзначати 10 березня визволення населених пунктів Катеринопільської територіальної громади від німецько-фашистських загарбників.

 З нагоди цієї героїчної події та за ініціативою селищного голови Володимира Коваленка в Катеринополі  біля Обеліску Слави відбулися урочисті заходи по відзначенні 77-й річниці з дня визволення населених пунктів Катеринопільської територіальної громади  від нацистських окупантів.

Під час заходу  було згадано  події, що відбувалися  на Катеринопільщині з часу окупації до часу визволення.  Війна на нашу катеринопільську землю прийшла 7 липня 1941 року, коли під час евакуації  розбомбили поїзд зі студентами, на підході до станції Звенигородка. А вже  29 липня 1941 року ворожі війська захопили селище Катеринопіль і всі навколишні села. Почалися чорні дні фашистської окупації, дні катувань і насильств над мирним населенням. Німецько-фашистські загарбники пограбували і знищили МТС, зруйнували виробничу базу колгоспів, спалили багато адміністративних і житлових будинків.

Більше двох років Катеринопільщина перебувала під жорстокою окупацією. Але і під час окупації визвольна боротьба тривала. Із місцевих патріотів був створений партизанський загін, у складі якого було 25 бійців. Ними  у підпіллі було підірвано два шосейні мости, знищено  40 німецьких офіцерів та солдатів, 40 автомашин та бронемашин ворога. А вже 5 березня 1944 року на світанку, із півночі від Катеринополя пролунали могутні залпи  артилерії, сповістивши цим про  початок вигнання нацистів з  нашої землі.

Звільнення Катеринопільщини   від окупантів проводилось військами 53-ої армії Другого Українського фронту. Саме вдосвіта 8 березня  1944 року зав’язались запеклі бої  на окраїні Катеринополя і в середині дня селище було звільнено від ворога. А визвольні бої навколишніх сіл  тривали до 10 березня 1944 року, коли останній  гітлерівський солдат був вигнаний за межі нашої територіальної громади.

Ціна перемоги  була високою. Більше 6000 жителів Катеринопільщини боролися  на фронтах війни, з них 3757 фронтовиків не повернулося додому, 650 юнаків та дівчат було вивезено до Німеччини на примусові роботи, з них тільки 527 осіб повернулося до рідних домівок.

Селищний голова Володимир Коваленко та голова  ветеранської Фото без описуорганізації територіальної громади Микола Поліщук, у своїх виступах наголосили, що спогади про героїчні події визволення Катеринопільщини від німецько-фашистських загарбників особливим щемом відкликаються у серці сьогодні, коли схід нашої країни знову охопило полум’я війни, в якому гинуть українські воїни, серед яких є і наші земляки. Тому, нам всім потрібно пам’ятати велику ціну перемоги  та пам'ять про неї передавати з покоління в покоління, щоб шанували, берегли, пам’ятали…

Світлу пам'ять воїнів, величний подвиг яких і сьогодні залишається прикладом патріотизму та вірного служіння Батьківщині, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання. На знак шани та вдячності тим, кому не має забуття до Обеліску Слави, пам’ятнику загиблим воїнам-афганцям та пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні, покладено вінки живі квіти.

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора